Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milko blir kvar som egen förening

Det ryktas om stora sammanslagningar i mejeribranschen. Men Milkos ordförande Per Åsling avfärdar de påståendena.

Annons

Mejeribranschen har aldrig varit så tuff som den är nu. Milko sänkte i omgångar mjölkersättningen för bönderna under förra året och samtidigt genomför hela Milko ett åtgärdsprogram där det gäller att spara 150 miljoner kronor på några års sikt. Allt ses över för att bolaget ska bli så effektivt som möjligt.

Nu ryktas det även om sammanslagningar mellan olika stora mejerier. Men det ryktet avfärdar Milkos styrelseordförande Per Åsling.

– Det ligger ingen substans i det, säger han.

– Men det kan härröra i att vi har sagt att det är viktigt att vi försöker jobba tillsammans med andra mejeriföreningar.

Med det menar de inte sammanslagning utan att man samarbetar inom produktionsindustrin exempelvis på det sätt Milko i dag gör i mejeriet i Karlstad. Där ystar Milko ost åt Falköpings mejeri.

– Vi diskuterar gärna fler sådana samarbeten, säger han.

I övrigt pågår fortfarande förhandlingar mellan Milko och de stora handelskedjorna om det så kallade mjölkhandslaget som innebär en prisökning på konsumtionsmjölken som ska ge mer i ersättning direkt till mjölkbönderna. Prisökningen ser Milko som oerhört viktig för att bönderna ska kunna nå en lönsamhet. Hittills har den dialog som förts med kunder och konsumenter varit positiv och förstående.

Mer läsning

Annons