Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning på coacher gav bara sex nya jobb

/
  • Sedan ett i höstas har externa coacher hyrts in för att hjälpa människor att få arbete. Satsningen har kostat fem miljoner kronor, men hittills har endast sex personer fått jobb. Chefen för arbetsförmedlingen i länet, Christina Storm Wiklander, är inte helt till freds med resultatet.Foto: Ulrika Andersson

Arbetsförmedlingens externa coacher har kostat drygt fem miljoner kronor i Jämtlands län sedan starten i höstas. Men satsningen har bara lett till varaktigt arbete för sex personer.

Annons

Under hösten infördes ett nytt system hos arbetsförmedlingen. Den som blir arbetslös har möjlighet att få en personlig coach som inte arbetar på förmedlingen. I Jämtlands län har ett stort antal privata företag anlitats för att coacha arbetslösa.

Arbetsförmedlingen betalar de externa företagen enligt en modell i två steg. Till att börja med får företaget 9 020 kronor när coachningen inleds. Om den arbetslöse under coachningsperioden på tre månader, eller två veckor därefter, får ett varaktigt arbete så betalar arbetsförmedlingen ytterligare 1 980 kronor.

Men hittills är det bara ett fåtal coachningsföretag som fått en andra utbetalning. Sedan starten i augusti 2009 till mitten av januari i år så har 562 utbetalningar skett där företagen inlett coachning. Det har kostat arbetsförmedlingen i Jämtlands län drygt fem miljoner kronor. Bara sex arbetslösa har lyckats få ett arbete under coachningsperioden eller de två veckor som följt därefter.

Chefen för arbetsförmedlingen i länet, Christina Storm Wiklander, är inte helt till freds med resultatet.

– Nej, nöjd kan jag inte säga att jag är men samtidigt vet vi att arbetsmarknaden är kärv nu. Det är också svårt att veta exakt vad coachningen har lett till. Förhoppningen är ändå att även om coachningen inte har lett till jobb så har den haft ett mervärde för den arbetssökande.

Christina Storm Wiklander hoppas att statistiken ska se bättre ut när arbetsförmedlingen gör en uppföljning 90 dagar efter att coachningsperioden har tagit slut. Någon sådan statistik finns inte i dagsläget. Arbetsförmedlingen har heller inte satt upp några konkreta mål om hur ofta coachning ska leda till ett varaktigt arbete. Christina Storm Wiklander hoppas i alla fall att det ska vara fler än 1 procent som det är i dag.

– Det är jättesvårt att säga en exakt siffra. Men åtminstone tio procent borde det ju vara, säger hon.

Regeringen har beslutat att coachningen ska fortsätta under hela 2010.

– Det är upp till politikerna att besluta om framtiden efter att man utvärderat det här. Vår uppgift är ju att utföra deras beslut, säger Christina Storm Wiklander.

Mer läsning

Annons