Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till landstinget om vårdköerna kortas

/
  • Gunnar Engnér, m, ville veta hur landstinget arbetar för att få del av pengarna. Foto: Robert Henriksson
  • Robert Uitto, s, förklarade att

Nu är det klart hur den så kallade "kömiljarden" för att korta vårdköerna ska fördelas. Klarar samtliga landsting 80-procentsmålet får Jämtlands läns landsting drygt 6,2 miljoner.

Annons
I går bestämde regeringen och Sveriges kommuner och landsting sig för hur den så kallade "kömiljarden" skulle konstrueras.
En miljard ska fördelas mellan de landsting som lyckas väl i att ge sina patienter vård i tid.
Satsningen är resultatbaserad och delas ut i efterhand när målen nåtts. Landstingen kommer att mätas på köerna för remiss till specialist respektive operation eller annan behandling.
Når Jämtlands län landsting 80-procentsmålet inom två områden kommer de att få drygt 12,4 miljoner.
I onsdags debatterades "kömiljarden" på landstingsfullmäktige. Orsaken var att moderaten Gunnar Engnér ställt en interpellation där han ville veta hur landstinget arbetar för att få del av pengarna.
Debatten blev stundtals hätsk eftersom landstingsrådet Robert Uitto menade att "kömiljarden" endast premierar rika landsting som kan ligga ute med pengarna.
– Det är inte självklart att vi som behöver pengarna också får dem, säger han. Vi har tufft att få till det i konkurrens med de tunga landstingen.
Men strävan är förstås att landstinget ska få del av pengarna. Mätningen som görs i november 2009 kommer att ligga till grund för om länet får några pengar eller inte.
Robert Uitto menar att landstinget under flera år har arbetat med att minska väntetiderna genom att förändra arbetssätt kring remisser och väntelistor.
– Samtliga verksamhetsområden har också under de senaste sex månaderna påbörjat detta arbete och det börjar nu ge resultat.
Gunnar Engnér tackade för svaret.
– Ett välformulerat och ordrikt svar, konstaterar han, samtidigt som han undrar om det kan bli tal om operation på lördagar för att få del av pengarna.
– Vi kan inte göra schema för läkarna, svarar Robert Uitto, men jag hoppas att ledningen ser till att operationer sker på bästa möjliga sätt. Men jag har sagt att vi antar utmaningen med att få ner vårdköerna.

Mer läsning

Annons