Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner skyddsmasker från kalla kriget ska förstöras

/

Regeringen vill förstöra drygt sju miljoner skyddsmasker. De lagras i varje kommun för svenska folket i händelse av kemisk krigföring med giftgasanfall.

Annons
I Östersund finns 50 000 skyddsmasker i ett förråd i centrala stan, var och en i sin originalförpackning. Varje kommun har ett eget lager.
De undangömda maskerna som skulle skydda invånarna mot giftgasanfall är skrämmande symboler för människans sårbarhet, inför kalla krigets yttersta konsekvenser.
"Folkskyddsmask typ 32" står det under ett tunt lager damm på en av de brungula kartongerna. Vissa modeller är avsedda för små barn.
Bedömningen är att ingen av dem behövs längre. Det råder politisk samstämmighet om att någon invasion inte är aktuell under överskådlig tid.
Och drabbas landet av andra krigshandlingar så börjar skyddsmaskerna redan nu bli så gamla att de hinner bli oanvändbara om det bränner till.
- Det fanns även en organisation för att dela ut maskerna till invånarna men den är borta i dag, säger Lars-Åke Wallin som är säkerhetschef i Östersunds kommun och ansvarig för krisberedskapsplaneringen.
Risken för pandemier och olika slag av angrepp på civila samhället har ersatt kalla krigets beredskapsplaner.
I det nya perspektivet har lagerhållning av miljontals skyddsmasker ute i kommunerna ifrågasatts alltmer. Det kostar pengar i en omfattning som inte anses vara ekonomiskt försvarbart och enligt Räddningsverket har maskerna en teknisk livslängd på 20 år.
"Även om det genom åren skett en successiv modifiering och anpassning av utrustningen är stora delar av den föråldrad och illa anpassad till dagens hot- och riskbild", skriver regeringen i sin proposition.
Statens räddningsverk gör en översyn av vilken material som behövs och vad som kan avvecklas. Ett alternativ är att samla in de nya maskerna och placera dessa i ett centrallager.
Regeringens slutkläm i propositionen är:
"Då stora delar av utrustningen inte längre är användbar och kostnaden för avskrivningar, förrådshållning och förstöring är betydande, bör åtgärder vidtas så att en kostnadseffektiv kan ske så fort som möjligt. Regeringen avser därför att låta avveckla sådan material".
Kommunerna har haft uppdraget att hålla skyddsmaskerna i lager men det blir mycket pengar som staten måste ut med varje år. 1982 beslutade riksdagen att hela svenska folket skulle ha tillgång till skyddsmasker och så sent som 1994 levererades de sista.
- Skyddsmaskerna har legat kvar i lagren in i det sista och nu är det vänteläge som gäller inför beslutet. En kommun av Östersunds storlek får 50 000 kronor i bidrag per år för lagerhållning och hyra. Skyddsmasker i såna här mängder är skrymmande och tar stor plats, säger Lars-Åke Wallin.
- Det blir en dyr avvecklingskostnad för att ta bort dem från alla kommuner, fortsätter Lars-Åke Wallin som har stött på siffror på mellan 450-500 miljoner kronor när han tittat närmare på den omfattande avvecklingen av Sveriges lagrade skyddsmasker.

Mer läsning

Annons