Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbelopp försnillades i bedrägerihärvan mot ÖT

Nu klarnar det kring den stora bedrägerihärvan mot Östersundstidningar. Det handlar om cirka 3–5 miljoner kronor som ska ha försnillats. Sex personer är misstänkta.

Annons

Den stora bedrägerihärvan mot Östersundstidningar rullades upp i vintras och ledde till att en av de misstänkta, en anställd på företaget fick sparken.

Åklagare och polis har därefter tittat djupare i historien, synat siffror och funnit sex personer som är misstänkta för bedrägeri, alternativt grovt bedrägeri. Tidigare var sju personer misstänkta.

– Vi har avskrivit en misstänkt från utredningen, säger åklagare Stig Andersson med hänvisning till att bevisen inte räcker.

Om utredningen fortsätter som planerat och inget oväntat dyker upp räknar Stig Andersson med att den ska vara klar om cirka två–tre månader. Därefter väntar delgivning och sedan kan det bli dags för åtal mot de sex misstänkta.

Hur stor summa pengar rör det sig om?

– Ungefär 3–5 miljoner kronor.

Under hur lång tid har bedrägeriet pågått?

– För vår del har vi tittat 10 år tillbaka i tiden när det gäller misstanke om grovt bedrägeri eftersom tio år är preskriptionstiden för grovt bedrägeri. När det gäller enkelt bedrägeri har vi tittat fem år tillbaka, säger Stig Andersson.

För en eller två personer rör sig misstankegraden om grovt brott, detta avgörs av hur stor summa man misstänks ha försnillat.

Mer läsning

Annons