Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mild dom för svår krasch

40 dagsböter för vårdslöshet i trafik. Det är tingsrättens domslut mot en 23-årig man som körde i kapp med en bil som sedan krockade med en annan bil på Färjemansleden i höstas.

Annons

Olyckan inträffade i september förra året, fem personer skadades och en av dem allvarligt.

Två män i bil inklusive passagerare, kom körande från Frösön på bilbron. Åklagaren menar att dessa kappkört med varandra.

När de sedan kom ut på Färjemansleden krockade den ena bilen med en annan bil som kom körande från motsatt håll och skulle korsa Färjemansleden. Även kollisionen kommer att få ett rättsligt efterspel. Föraren som misstänks ha kappkört med den dömde 23-åringen har också åtalats. I det ärendet blir det rättegång inom kort och föraren står åtalad för både grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada.

23-åringen som fick sin dom i går var inte direkt inblandad i olyckan, men åklagaren ansåg att han skulle dömas för grov vårdslöshet i trafik för att han kört i kapp inom tättbebyggt område.

23-åringen tycker att kappkörning förutsätter att förarna i förväg kommit överens om att tävla och de hade de inte gjort menar han. Men tingsrätten menar att begreppet kappkörning även infattar en spontan och mer kortvarig kappkörning.

Tingsrätten har i sin bedömning tagit fasta på ett vittne som också kom körande på Frösöbron. Vittnet bedömde att hon blev omkörd av två bilar, 23-åringens och olyckbilens, hon ansåg att avståndet mellan de två bilarna minskade under färden över bron.

Enligt hennes berättelse gick det också fortare än de 70 kilometer i timmen som är högsta tillåtna hastighet på bron. Vittnet berättade också att hon undrade hur bilarna skulle hinna stanna för trafikjusen när de kom över på Östersundssidan.

Rätten anser inte 23-åringens oaktsamhet som grov med hänsyn till att det inte går att bevisa att han kört vårdslöst under en längre sträcka eller på en plats där det fanns oskyddade trafikanter.

Mer läsning

Annons