Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket tar beslut om Omar i dag

Omars juridiska ombud hoppas att Migrationsverket ska inse att Omar inte har någon praktisk möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd om han skickats tillbaka till Elfenbenskusten.

Annons

I gårdagens tidning berättade LT om Omar som väntar på att bli utvisad från Sverige. Trots att han har sambo och ett litet barn står Migrationsverket fast vid sitt beslut att han måste lämna Sverige och återvända till hemlandet Elfenbenskusten. Därifrån får Omar sedan försöka ta sig till en svensk ambassad eller ett konsulat för att ansöka om uppehållstillstånd. Problemet är att det varken finns ambassad eller konsulat i Elfenbenskusten.

Advokat Kåre Månsson har agerat juridiskt ombud åt Omar. Hans bedömning av läget är att Omar måste göra ytterligare en ansökan hos Migrationsverket för att stoppa beslutet att utvisa honom.

– Utlänningslagen säger att om det finns särskilda skäl så kan man stoppa verkställigheten av utvisningsbeslutet. Men vi har prövat det här en gång tidigare och fått avslag, säger Kåre Månsson.

Han säger att Migrationsverket kan komma fram till ett annat beslut i dag eftersom Omars situation delvis har förändrats. Att Omar nu har ett litet barn och att hans sambos hälsa inte är den bästa.

Som han ser det blir det mycket svårt för Omar att lyckas få ett uppehållstillstånd om han skickas tillbaka till hemlandet vilket Migrationsverket ska ta hänsyn till.

Men Kåre Månsson säger samtidigt att Migrationsverket haft en mycket restriktiv praxis och att de sällan anser att det finns så kallade ”särskilda skäl” för att stoppa ett verkställighetsbeslut när där den utvisade hänvisar till familjeanknytning.

– Det är tveksamt hur de skulle besluta i dag. Det vet man aldrig. De trycker hela tiden på att den paragrafen ska tillämpas restriktivt, säger han.

Fotnot: Omar heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons