Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midbjer: Ett straff mot facket

/
  • Kjell Midbjer tror att förslaget att lägga ned just Frösö LVM-hem är ett straff för att facket har sagt och agerat som de velat.  Foto: Ulrika Andersson

– Den föreslagna nedläggningen av Frösö LVM-hem är ett straff mot facket.
Det menar Kjell Midbjer, avdelningsordförande SEKO.

Annons

Det har stormat rejält kring Frösö LVM-hem de senaste åren. I april förra året fick behandlingshemmet skarp kritik av Statens institutionsstyrelse, SIS, efter ett oanmält tillsynsbesök. Personalen pekades ut som syndabockar och anklagades bland annat för maktmissbruk.

I somras hjälpte en påverkad sköterska två intagna klienter att fly och ett par månader senare anklagades en annan anställd för att ha spelat på trav för två intagnas räkning. Två chefer lämnade tidigare i år sina tjänster, och sedan dess har ett omställningsarbete pågått för att få ordning på den turbulenta situationen.

Efter gårdagens besked att SIS ledning föreslagit att lägga ned Frösö LVM-hem är Kjell Midbjer, avdelningsordförande för SEKO mellannorrland, minst sagt upprörd.

– SIS har anställt tre konsulter och fått oss i personalen att tro på framtiden; de har fått oss att engagera oss. Och sedan kommer dråpslaget som en spik i huvudet på oss, säger Kjell Midbjer, som själv arbetar som behandlingsassistent på Frösö LVM-hem.

Kjell Midbjer tror att förslaget att lägga ned just Frösö LVM-hem är ett straff för att facket har varit högljudda och sagt och agerat som de velat.

– Många misslyckanden har skyllts på facket och personalen, när det egentligen varit ledningens fel. Jag tror inte att förslaget att lägga ned Frösö LVM-hem utretts alls. Det här har länge varit planerat, det ser jag med facit i hand – framför allt eftersom man redan sagt upp hyresavtalet, fortsätter Kjell Midbjer.

Kjell Midbjer anser också att SIS som myndighet har ett stort ansvar för de anställda som nu kan komma att bli arbetslösa.

– Att lägga ned en institution i södra Sverige skulle inte alls få lika stora arbetsmarknadspolitikiska påföljder eftersom pendlingsavstånden är helt andra där.

– Det här är ett dråpslag mot Jämtland och Östersund.

Robert Stenbom, chef för Statens institutionsstyrelses norra region, håller med Kjell Midbjer om att en nedläggning av Frösö LVM-hem skulle bli kännbar för Östersund, men tillbakarvisar i övrigt kritiken.

– Vi skulle naturligtvis inte ha satsat tid och resurser när det var som mest turbulent om vi redan då hade bestämt oss för att stänga; så dum är inte ens jag.

– De här uttalandena ser jag som polemik, säger han.

Mer läsning

Annons