Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meråkerbanan diskuteras när ministrar möts i Trondheim

Under måndagen träffas de svenska och norska transportministrarna i Norge. En av de frågor som kommer att lyftas fram är elektrifieringen av Meråkerbanan mellan Trondheim och Storlien.

Annons

Järnvägsförbindelsen har stor betydelse i arbetet för att kunna lyfta transporter från vägarna till järnvägarna i linje med den så kallade Östersjöstrategin.

Harriet Jorderud (S) är landstingsråd och ansvarig för infrastrukturfrågor och kommer att delta på mötet.

– För min del är det viktigt att vi fortsätter att stötta våra norska kamrater i arbetet att förmå norska regeringen att satsa medel på elektrifieringen. Vi har tidigare uppvaktat Stortinget på plats och tar nu tillfället i akt att möta transportministrarna i frågan, säger Jorderud i ett pressmeddelande.

Hon betonar den miljömässiga betydelsen av en elektrifiering.

– Argumenten är många och utifrån vårt regionarbete direkt avgörande för att öka tågtransporterna av gods hos oss. Inte minst är det en miljöfråga och en viktig förutsättning för att vi ytterligare ska kunna förbättra våra satsningar på persontransporter i vår region, säger Jorderud.

– Detta är av stor vikt, varför vi tillsammans med Västernorrland nu beslutat nära nog fördubbla turerna och investera i fler och nya tågfordon på sträckan mellan Sundsvall och Trondheim.

Mer läsning

Annons