Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer lokalt inflytande stärker naturvården

Normen för svensk naturvård har varit statlig förvaltning men förutsättningarna för ett skyddat område ökar med mer lokalt inflytande.

Annons

I sin avhandling som läggs fram vid Umeå universitet pekar Anna Zachrisson på att när exempelvis samebyar, intresseorganisationer och lokalbefolkning finns med i processen så breddas förankringen.

Förutsättningen är att diskussionerna bör bygga på att alla aktörer förklarar sina utgångspunkter på ett sådant sätt att alla kan förstå dem.

Dessutom måste aktörerna kontinuerligt förankra inåt till sina organisationer och utåt till allmänheten. Detta arbete kräver stora resurser och ett ömsesidigt lärande.

I avhandlingen ingår en jämförande fallstudie av inrättandet av Funäsdalens skoterregleringsområde, Fulufjällets nationalpark och världsarvet Laponia.

– I Funäsdalen hade man försökt reglera skoteråkningen under flera år när en konsensusprocess inleddes där alla berörda aktörer deltog. Detta ledde till att skoterregleringsområdet kunde inrättas, säger Anna Zachrisson.

Den senaste naturvårdspropositionen ”Hållbart skydd av naturområden” föreslår inrättande av både regionala samrådsgrupper och förvaltningsråd för nationalparker.

I den nya nationalparksplanen ingår en ny nationalpark i Jämtland, Vålådalen-Sylarna, och en i Härjedalen i Rogenområdet.

 

Mer läsning

Annons