Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer jämställdhet med FN i Östersund

/
  • Statsvetaren Isis Marie Aimée Nyampame hyllar den svenska jämställdheten.

FN-föreningen UN Women satsar på Östersund.

I kväll hölls paneldebatt på Länsbiblioteket med anledning av kvinnodagen.

– Jämställdhet är en svensk exportvara, säger Isis Marie Aimée Nyampame, ordförande i lokalföreningen.

Annons

UN Women har funnits i Sverige sedan 1986. Men det var först i november förra året som en lokal avdelning i Östersund startades upp. Föreningen har på kort tid lockat till sig ett femtital medlemmar. En av eldsjälarna som varit med från början är statsvetaren Isis Marie Aimée Nyampame.

– Vår ambition är att jobba lokalt med att informera politiker och tjänstemän om jämställdhetsfrågan. Framförallt vill vi föra fram innehållet i FN:s kvinnokonvention, säger hon.

Tisdagens paneldebatt på Länsbiblioteket med representanter från flera olika nyckelorganisationer som kvinnojouren och olika politiska partier är ett led i UN Womens strävan att styra agendan mot kvinnofrågor.

Hur ser det ut med jämställdheten i Sverige och Jämtland idag tycker du?

– Vi är väldigt jämställda i Sverige. Det är bra här. Jämställdheten är en svensk exportvara. Sedan är det ju så att man kan slå sig för bröstet och säga att man har kommit långt. Men det går alltid att bli bättre. Det är fortfarande stora skillnader i löner mellan män och kvinnor. Sedan har vi också sett de senaste åren hur bland annat kvinnomisshandel ökat.

Mer läsning

Annons