Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meningslöst att motionera

/
  • Riksdagsmotioner är ingen höjdare. Men däremot så kan vardagsmotion vara något att satsa på. Något Per Åsling fått en rejäl dos av de senaste dagarna då han cyklat runt Storsjön och pratat med folk. Foto: Henrik Flygare

Motion är inget att satsa på. Åtminstone inte om man sitter i riksdagen. Det visar en undersökning som jämtländske riksdagsmannen Per Åsling (C) beordrat.

Annons

Att motionera är i det närmaste meningslöst. Det fick Per Åsling, centerriksdagsman från Trångsviken, reda på när han bad riksdagens utredningstjänst att undersöka hur många motioner som gått igenom.

Under riksdagsåret 2008/2009 behandlade riksdagen 8 519 motioner. Bara 0,2 procent – 19 stycken – fick delvis bifall, enligt en undersökning av riksdagens utredningstjänst.

– Jag har hela tiden haft en misstanke om att det var på det viset. Men att det är så få som verkligen får bifall är anmärkningsvärt, säger Per Åsling.

Vad finns det för problem med det nuvarande motionssystemet?

– Det kräver mycket tid och kraft. Men ger ett begränsat resultat. Det blir gärna lite pliktskyldigt att ledamöter sitter och skriver motioner.

Per Åsling tror att riksdagsmännen måste hitta andra metoder att få igenom sin politik. Att sitta ned med statsråd, sekreterare och representanter för statliga verk ger betydligt bättre resultat enligt Per Åsling.

Klassiskt lobbyarbete alltså.

Ett exempel som Per Åsling ger är när han för ett tag sedan bjöd upp generaldirektören för Banverket. Bland annat åkte de Inlandsbanan.

– Hon var väldigt positiv och fick en ny förståelse för situationen här i Jämtland och Härjedalen, säger Per Åsling.

Han tror att riksdagsledamöter måste vara tidigt ute om de vill ha en möjlighet att påverka politiskt.

– De frågor som hamnar i riksdagen har redan behandlats och gått igenom en lång process. Ju tidigare man har möjlighet att påverka processen desto bättre, säger Per Åsling.

Mer läsning

Annons