Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...  men på landstinget har frågan ingen hög prioritet: ”Tar lång tid”

– Det vore bra om de fattar ett principbeslut om placeringen snart – för det tar lång tid att bygga ett nytt sjukhus, säger överläkaren Mats Nilsson.
Men på landstinget är frågan inte högt prioriterad.

Annons

I dag har han hunnit gå i pension, men under sin yrkestid har han hunnit jobba på – och följa planeringar samt byggen av flera sjukhus. Och kortfattat kan man säga: det tar lång tid innan det är färdigt.

– Planeringsarbetet brukar ta mellan tre och fem år och från att ett sjuk börjar byggas till dess det är fullt inflyttningsklart tar det nästan lika lång tid.

– Åtta år är nog ett minimum om ett beslut fattas i dag, säger han.

En aspekt som lyfts fram i debatten som en förhalande process är bildandet av en ny region och vilka konsekvenser det medför när man ska välja var i regionen olika delar av vården ska utföras.

– Men vi måste nog ha ett sjukhus i Östersund med tanke på avstånden, säger Mats Nilsson.

– Och då behöver vi medicin, kirurgi och narkos. Och jag tror att kvinnorna tycker att det blir för långt att åka till Sundsvall för att föda, så då behövs gyn- och därmed också barnavdelning, säger han, när han snabbt listar några nödvändiga delar.

Ser man till de vårddelar som man eventuellt förlorar till Sundsvall – eller vinner – så spår han att det inte rör sig om mer än 20–30 personer.

Men på det landstingspolitiska planet är frågan än så länge lågt prioriterad. Finn Cromberger, fp, har motionerat i ärendet och den motionen kommer att tas upp i fullmäktige i april.

– Att bygga ett nytt sjukhus är en mångmiljardkostnad, säger landtingsrådet Robert Uitto, s.

– Visst kan man alltid önska att man har det bättre ytmässigt, men fördelen med vårt nuvarande sjukhus är att landstinget har skött underhållet bra.

Och just nu pågår ombyggnad av neonatalavdelningen. Delar av röntgenavdelningen byggs också om för att passa ny röntgenutrustning.

– Sjukhus är levande och de blir fort gamla. När nya behandlingsmetoder kommer behövs det ofta byggas om, säger Robert Uitto.

Inte heller Marianne Larm-Svensson, c, 2:e vice ordförande och en del av oppositionen ser frågan som högt prioriterad.

Så någon nybyggnad i den närmaste framtiden verkar inte bli av. Men Robert Uitto tycker ändå att det är bra att frågan lyfts.

– Det kan vara bra att veta var man kan avsätta mark för ett sjukhus inför när en eventuell nybyggnad sker, säger han.

Mer läsning

Annons