Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men liten risk för magsjuka när restaurangeleverna dukar upp sina julläckerheter

/
  • För Ulrika Östergren är         rätt hantering av livsmedel en självklarhet. Foto: Henrik Flygare
  • I helgen kommer hundratals matgäster att äta av gymnasieelevernas hemmagjorda julbord.
  • Redan första året på hotell- och restaurangprogrammet fick Daniel Johansson-Ekstedt och hans skolkamrater lära sig allt om livsmedelshantering och egen-kontroller.

På Jamtlis julbord är det liten risk för bakteriehärdar.Hälsovårdslära och egenkontroller står nämligen ständigt på schemat för Palmcrantz- skolans hotell- och restaurangelever.

Annons
Just nu är det bråda dagar för eleverna, som sedan i september har delar av sin köksutbildning på restaurang Hov på Jamtli. Under helgens julmarknad förväntas hundratals matgäster äta av gymnasieelevernas hemmagjorda julbord.
– Det svåraste med julbord är att hålla de kalla rätterna kalla, säger Örjan Benjaminsson, som är vikarierande kökslärare och har lång erfarenhet i restaurangbranschen.
– Det absolut viktigaste är att inte bryta den kylda matens säkerhetskedja.
– Från det att produkterna anländer till oss och till att de serveras får de inte överstiga åtta grader, fortsätter han.
Mest förrädisk på julbordet är ris a’la maltan. När riset är kokt måste det snabbt kylas ned och när grädden har tillsatts får den läckra desserten inte stå för länge före servering.
– För att vara på den säkra sidan rör vi inte ihop ingredienserna förrän det är dags att fylla på ute på bordet, säger Örjan Benjaminsson.
Men hygienlära är ingenting nytt för restaurangeleverna. Redan under det första utbildningsåret får de praktiska och teoretiska lektioner i hur livsmedelshantering går till och vilka lagar och regler som gäller.
– I bland är de mer uppdaterade än vad vi är eftersom de kommer direkt från skolbänken, säger Örjan Benjaminsson.
För Ulrika Östergren, som går tredje året på utbildningen och som var en av gårdagens upphovsmän till julbordet på Jamtli, är rätt hantering av livsmedel en självklarhet.
– Det är jätteviktigt att alla gör som man ska, säger Ulrika.
– Dessutom skulle det mycket snabbt bli en otrevlig arbetsplats om man inte ägnade sig åt hygien, säger hon.
Men det är inte bara kökspersonalen på Palmcrantz skolans hotell- och restaurangutbildning som får lära sig allt om bakterier och hygien.
Även för de elever som har riktat in sig på serveringsområdet är det ett stort inslag i utbildningen.
– Samma hygien och medvetenhet om livsmedelshantering gäller serveringspersonalen, säger serveringslärare Lina Westerling.

Mer läsning

Annons