Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men får bakläxa av domkapitlet: Meddelarfriheten tar över

– Om inte Codex Ethicus gäller ska man inte heller säga det till präster.
– Meddelarfriheten gäller rent juridiskt, men då är frågan om det är något annat som gäller i kyrkan.

Annons

Det säger kyrkoherde Gunnar Prytz efter att frågan har prövats. Han får delvis medhåll av stiftsjuristen Marie-Louise Olsson-Rautalinko i Härnösand.

– Vi har ett Codex Ethicus och ett skäl till varför vi ska följa det, säger hon, i den pratar man bland annat om lojalitet och hur man ska bete sig mot sina kollegor.

– Om man har ett Codex Ethicus och man kan göra hur som helst ändå för att man skyddas av meddelarfriheten, känns det ibland lite knepigt. Vi får många frågor om det.

Hon säger att man med viss rätt kan fundera över om man får göra vad som helst och hur det förhåller sig till kyrkans regelverk.

– I kyrkoordningen, vårt regelverk, finns det en paragraf att man kan förklaras obehörig om bryter mot de löften man har gett vid vigningen.

Är det punkten om att ”undvika publicitet för egen räkning”, som var aktuell i detta fall då?

– Där står det tydligt och klart att man inte ska framhäva sig själv och då kan man fundera och vara irriterad över att någon på ett felaktigt sätt går ut i media och inte är så saklig alla gånger. Det är vad Gunnar Prytz anser.

– Men vi bedömde att i detta fall tog meddelarfriheten över. Men hade det varit uttalanden som varit ett brott mot kyrkoordningens regler, då hade vi fått pröva det i egen ordning.

Gunnar Prytz säger att han inte har anmält frågan till domkapitlet. Han har ställt en fråga till biskopen som sedan tagit med sig den till domkapitlet.

– Jag har ställt en fråga till biskopen och att han då har fört den vidare till domkapitlet, det kan du inte fråga mig om.

I beslutet står det ”det är förbjudet för både domkapitlet och andra kyrkliga befattningshavare att agera på ett sätt som kan uppfattas som inskränkningar i meddelarfriheten”, det måste väl vara riktat mot dig?

– Nej, det tycker jag inte. Det handlar om vad Codex Ethicus har för ställning eftersom domkapitlet och biskopsmötet har sagt att det gäller oss präster. Jag ställde en fråga till biskopen vad det innebär det som står där. Då blev han osäker på det och tog upp frågan i domkapitlet.

– När vi prästvigs får vi veta vad som gäller. Vi lovar mycket i prästlöftena också. Därför tyckte jag det var intressant att få veta vad biskopen säger och mejlade en personlig förfrågan till honom.

– Sedan tog han upp frågan i domkapitlet. Han kände väl ett behov av att göra det.

Men du skriver själv till honom ”som jag uppfattar saken finns det grund för anmälan till domkapitlet för brott mot vigningslöftena och mot denna Codex Ethicus”.

– Ja, och så frågar jag vad han tror om det? Jag har inte gjort anmälan utan har frågat biskopen som min närmaste chef.

Mer läsning

Annons