Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melinda Engh på Storvikenskolan fick träffa sin brevkompis på vänortsbesök från Tanzania

/
  • Brevkompisarna Neema Kessy och Melinda Engh har under en veckas tid kunnat umgås eftersom Neema fått möjlighet att åka till Sverige och hälsa på. Foto: Ulrika Andersson

Neema Kessy är 11 år och bor i Tanzania. Men den senaste veckan har hon varit på besök i Brunflo. Dels för att hälsa på sin brevkompis men också för att se hur undervisningen fungerar på Storvikenskolan.

Annons

Sedan några år tillbaka finns ett samarbetsprojekt mellan Storvikenskolan i Brunflo och skolan Korona i staden Himo i norra Tanzania.

Projektet har bland annat inneburit att eleverna på Storvikenskolan brevväxlat med elever på sin afrikanska vänskola. Eleverna har till exempel berättat för varandra om djurlivet i sina länder och hur familjelivet fungerar i de båda länderna.

Rektorn och tre lärare från Storvikenskolan besökte förra året Korona och i år var det tanzaniernas tur att komma till Sverige. Eftersom det inte finns möjlighet för alla elever att komma till Sverige så valdes Neema Kessy ut som representant att få åka tillsammans med sin rektor och två lärare.

Väl i Sverige så fick Neema för första gången träffa sin brevkompis på Storvikenskolan, Melinda Engh som också är 11 år.

– Klasserna är annorlunda än de är hos oss. Vi är många fler i vår klass, säger Neema på engelska.

Melinda Engh berättar att hon och brevkompisen under veckan bland annat har besökt Åre. Just det besöket kanske är något som Neema kommer att berätta om när hon är tillbaka i Tanzania. Men det finns andra saker som också gjort intryck.

– Det är kallt här, konstaterar hon Neema Kessy kort.

Trots kylan kanske Brunflo ändå gjort intryck på henne. För hon kan tänka sig att åka tillbaka någon gång.

– Jag gillar människorna och språket, säger hon och berättar att hon lärt sig säga ”tack så mycket”.

Mer läsning

Annons