Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeriaffären på Rösta spricker

Affären med utbildningsmejeriet på Rösta spricker, länsstyrelsen vägrar ta över befintlig personal. Landstinget hävdar bestämt att det är en verksamhetsövergång och då följer de tre i personalen med.

Annons

– Det är inte möjligt för Eldrimner att vare sig av verksamhetsmässiga eller ekonomiska skäl hyra mejerilokalen i Rösta under dessa premisser, skriver länsrådet Pia Sandvik Wiklund i ett mejl till biträdande landstingsdirektör Göran Rydqvist.

Mejlet diariefördes klockan 02.00 natten mot i går.

Frågan kommer därmed att hamna på landstingsstyrelsen bord igen.

– Nu måste vi sätta punkt vad gäller länsstyrelsen och ompröva beslutet, säger landstingsrådet Marianne Larm–Svensson (C), det är bara synd det måste ta ett halvår extra.

Hon hoppas förstås att de privata näringsidkarna, som ville ta över verksamheten, fortfarande är intresserade.

Pia Sandvik Wiklund skriver vidare att det har funnits ett intresse från Eldrimner att hyra mejerilokalen i Rösta.

– I diskussionen förutsågs att det av mejeriets dåvarande personalstyrka om 2,5 medarbetare enbart skulle finnas en kvar inom mejeriets verksamhet, eftersom resterande medarbetare redan var i andra arbeten inom landstinget.

Hon menar att länsstyrelsen trots ekonomiskt trängt läge, accepterade att hyra mejerilokalen för att bereda möjligheter för en anställning.

Men vid fortsatt dialog med landstinget står det klart att det handlar om 2,5 personer som ska beredas jobb och det ställer inte länsstyrelsen upp på.

”Vi söker nu nya lösningar för att tillgodose Eldrimners utökade behov av ett mejeri för att garantera en fortsatt positiv utveckling av Eldrimners verksamhet. Vi hoppas att vårt tydliga ställningstagande ska innebära möjligheter till bra lösningar för alla inblandade parter”, skriver hon.

Pia Sandvik Wiklund är på resa i Kina tillsammans med landstingsrådet Robert Uitto och landshövding Britt Bohlin.

Knäckfrågan är alltså att landstinget anser att det är en verksamhetsöverlåtelse vilket inte länsstyrelsen accepterar. Länsstyrelsen vill dessutom strunta i LAS och välja ut den person som får följa med vid en övergång.

– Det är omöjligt att ha en annan linje än att detta är en verksamhetsövergång och då gäller också LAS-reglerna, slog landstingsrådet Annalisa Norrman (V) fast under landstingsfullmäktige då frågan debatterades.

– Vi ser det inte som en direkt verksamhetsöverlåtelse eftersom vi inte kommer att ha samma verksamhet, slår Hans Halvarsson på länsstyrelsen fast. Vi har ingen möjlighet att tillverka och sälja ost exempelvis.

Mer läsning

Annons