Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvind för årets skridskois på Storsjön

/
 • En lång ström av skridskoåkare och flanörer sökte sig ut på isvägarna              i helgen som öppnade till perfekt vinterväder. Foto: Ulrika Andersson
 • Strax framme vid målet i Marieby där stenbrottet ligger. Annette Svedberg tar några sista skär under lördagens tur innan det är dags att vända tillbaka.
 • Katrin Holm-Eriksson, Libby Rönnberg och Cecilia Liljedahl gjorde en långtur till stenbrottet och tyckte isen var jättebra även om det förekom sprickor som fick Libby på fall ett par gånger.
 • – Det var mycket motvind på vägen tillbaka hem, tyckte Lars Wiklund som åker på skridskovägarna så fort vädret tillåter.

Det blev folkfest i lördags när Medvinden öppnade. De upplogade isvägarna fylldes av skridskoåkare och de fortsatte strömma till i går, när solen bröt igenom dimman.

Annons

– Jättebra is och så bra den går att få till så här i början, konstaterar Lars Wiklund som berättar att han åker skridsko varje dag om det går men det hänger på vädret om förutsättningarna är de rätta.

För de som jobbar med isvägarna har förutsättningarna hittills varit gynnsamma. Före jul kom en smältperiod, sedan frös det igen och efterhand har isen byggts upp centimeter för centimeter.

– Åkarna får se upp med en del sprickor men det är inte skrovligt på isen och överlag så är den ganska bra, säger Bengt Sundell som kör ett fordon med hyvel och slickstål.

– Hyveln används så mycket som möjligt för att få bort knölar på isen och slickstålet används för sista finnischen.

– Isen kommer att bli bättre bara kylan håller i sig.

Närmaste veckan ser bra ut, enligt SMHI:s prognos. På onsdag eftermiddag beräknas temperaturen stiga till en plusgrad, därefter sjunker den igen.

– Det här är det bästa som hänt i Östersund och isen är kalasbra, säger Anette Svedberg som åkt till stenbrottet i Marieby på andra sidan.

Sprickor i isen ledde till en del omkullkörningar. Libby Rönnberg berättar att hon föll ett par gånger under färden till stenbrottet där det fanns möjligheter att fika och hämta andan inför färden tillbaka.

Mer läsning

Annons