Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvetet felaktiga uppgifter om stöld i bil – nu blir det böter

En man och en kvinna ljög om en stöld och han anmälde händelsen till försäkrings-bolaget. Men lögnen uppdagades. Nu dömer tingsrätten dem till 6 000 respektive 12 000 kronor var i böter.

Annons

Den påstådda stölden ska ha skett för tre år sedan, då mannen och kvinnan, som är i dryga 50-årsåldern, gjorde en resa till Stockholm för att uträtta ärenden och handla grejer. Under resan ska en stöld i bilen ha skett, enligt mannen, och varor för dryga 30 000 kronor ska ha försvunnit. Detta anmälde han till försäkringsbolaget. Men där anade man oråd och händelsen ledde så småningom till att mannen åtalades misstänkt för bedrägeriförsök, urkundsförfalskning och egenmäktigt förfarande.

Kvinnan meddelades om detta och hon uppmanade genast åklagaren att lägga ned åtalet. Men det hela tog då en annan vändning. Åklagaren lade ned de två senare åtalspunkterna och urkundsförfalskning och egenmäktigt förfarande. Men på punkten bedrägeriförsök åtalades nu även kvinnan.

De båda åtalade och de vittnen som har åberopats ger väldigt skiljda detaljer kring vad som har hänt och tingsrätten konstaterar att de båda lämnat medvetet felaktiga uppgifter. Men tingsrätten väljer att tro på mannens uppgifter och mannen har även valt att erkänna brottet.

De båda döms därför av tingsrätten till dagsböter för försök till bedrägeri. Kvinnan ska betala 12 000 kronor i böter och ett skadestånd till försäkringsbolaget på cirka 8 000 kronor.

Mannen döms till 6 000 kronor i böter och cirka 8 000 kronor i skadestånd till försäkringsbolaget.

Mer läsning

Annons