Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlemskap i Svenska kyrkan är dyrast i Tännäs-Ljusnedal

Avgiften till Svenska kyrkan skiljer sig betydligt mellan länets kommuner. Tännas-Ljusnedal har högst avgift i länet - och Östersund är billigast.

Annons
Kyrkoavgiften dras som en skatt på din intjänade inkomst och gäller alla som är medlemmar i Svenska kyrkan. Den används för att finansiera församlingarnas och stiftets verksamheter, deras fastigheter samt till begravningar.
Svenska kyrkan har i uppdrag att tillhandahålla lämpliga lokaler för begravning samt begravningsplatser för alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett vilken religion de tillhör.
Men kyrkoavgiften är olika stor beroende på vilken församling man tillhör, och storleken beslutas av kyrkofullmäktige.
I länet har Tännas-Ljusnedal den dyraste avgiften med 2,20 kronor per intjänad hundralapp. Det är den näst dyraste avgiften i hela landet.
Östersunds församling har länets billigaste avgift, med 1,22 kronor per hundralapp.
- Det beror nog till största delen på att vi är den största församlingen i stiftet, med cirka 23 000 medlemmar, säger Jan Erik Tedemar, ordförande i kyrkofullmäktige i församlingen.
- Vi har ett betydligt bättre underlag för att täcka de kostnader vi har.
Kostnaderna går bland annat åt till fem kyrkor och 60 anställda.
Det kan tilläggas att Östersunds församling inte höjt sin avgift på cirka 15 år - och den gången var det med 10 öre.
- Men man ska inte ta ut mer än man behöver. Vi har en plan som sträcker sig fram till 2013 och vi ser ingen anledning att höja heller, säger Jan Erik Tedemar, och tillägger att den rådande finanskrisen inte har påverkat församlingen heller.
Billigaste avgiften i hela landet har Sankt Görans församling i Stockholms stad. Där betalar medlemmarna 62 öre per hundralapp.

Mer läsning

Annons