Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinkliniken får kritik av Socialstyrelsen

Medicinkliniken i Östersund kritiseras av Socialstyrelsen efter det att en kvinna med tarmproblem inte fått rätt vård. För två år sedan avled kvinnan.

Annons
Redan för 20 år sedan fick kvinnan diagnosen för en inflammatorisk tarmsjukdom. Under 14 år gick hon sedan på regelbundna kontroller på medicinkliniken. Därefter överfördes hon till sin hälso central för eventuell vård, utan vidare instruktioner om uppföljning.
Redan samma år fick hon börja vända sig till sin hälsocentral för olika problem relaterade till sjukdomen. Problemen fortsatte och intensifierades de följande åren. Kvinnan sjukskrevs till slut på grund av detta.
Under 2006 opererades kvinnan akut för tarmvred. Då upptäcktes en elakartad tumör. Kvinnan avled samma sommar.
Socialstyrelsen kritiserar nu medicinkliniken på Östersunds sjukhus, som diagnostiserade kvinnans sjukdom och gav henne vård i 14 år.
Socialstyrelsen hänvisar till klinikens egna rutiner där det står att den tarmsjukdom kvinnan led av, likväl som de akuta skov hon drabbades av, ska skötas av en specialistläkare. Men år 2002 överfördes kvinnan för vårdhjälp hos hälsocentralen.
"Det kan inte anses vara förenligt med god vård att överföra ansvaret på patienten att avgöra vilken vårdnivå som kan ge adekvat vård.", skriver Socialstyrelsen.
Ingen enskild kan hållas ansvarig för bristerna i vården kring kvinnan men medicinkliniken är de som borde ha gjort bättre uppföljning, skriver de vidare i kritiken.
Nu får verksamhetschefen på kliniken i uppdrag att förbättra rutinerna på kliniken samt i samarbetet med kirurgkliniken och hälsocentralerna.
063-15 55 11 anita.nasberg@ltz.se

Mer läsning

Annons