Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med huvudet fyllt av lösenord

/
  • Jörgen Larsson, Östersund, anställd på dataföretaget Holodeck AB.
– Jag brukar personligen ha ett och samma lösenord för de flesta sajter där jag är medlem. Lösningen för att hålla reda på flera lösenord finns i virusprogram som exempelvis Norton. Det går att skriva alla lösenord i en krypterad fil och använda ett lösenord till alla som man gömmer där. Trådlösa nätverk är vanligaste vägen till datainbrott i dag och där är det viktigt med längre lösenord.
  • Elin Semb, student Mittuniversitetet
– Jag använder oftast samma lösenord, men ibland går inte det och då glömmer jag lätt bort dem och får använda mig av ”glömt lösenord” på datorn. Vissa skriver jag upp men sidor jag ofta går in på där kommer jag oftast ihåg lösenorden.
  • Gösta Stenmark, Sveg, har en del uppdrag som god man.– Jag kör några kort och inloggningar via datorn med samma kod annars fixar man det inte. Det blir allt fler lösenord och en uppsjö av sammanhang där man ska använda dem och ibland slår det blackout.
  • Paulina Ravelin Jaitheh, student Mittuniversitet– Jag försöker ha ett och samma lösenord. Om det går att ändra till ett jag använder vill jag ha det på flera ställen. Flera olika är jättekrånglig och att skriva ned för att komma ihåg dem är inte så säkert. Siffror är ganska bra så länge det inte är en lång kod.

Kravet på den enskilda människan blir aldrig större än när det gäller lösenord och pinkoder. De ska vara unika och komplicerade, men hur ska vi komma ihåg allihop? Svaret är att vi struntar i reglerna.

Annons

Ta en minut och fundera på hur många koder och lösenord du måste hålla reda på. Det är kontokorten, bensinkorten, och alla andra plastkort. Sedan kommer portkoderna till nära och kära och så avslutar vi med lösenorden som är kopplade till ditt liv på nätet. Den som inte får ihop minst 100 är knappast vid liv.

För att våra hjärnor inte ska explodera fuskar vi. Vi använder samma lösenord på många ställen, vi skapar enkla som 12345, mamma eller qwerty (översta bokstavsraden på tangentbordet) men kommer inte ihåg dem ändå. Därför skriver vi ner lösenorden på postit-lappar som vi fäster på dataskärmen.

Alla vet att det är fel, men ingen verkar bry sig. Det är dock inte ett tecken på slapphet, det bevisar bara att vi är mänskliga, hävdar Mathias Klang, lektor och forskare vid IT-universitetet i Göteborg.

– När IT-reglerna skrivs av folk som inte bryr sig om hur människor fungerar då måste man skita i reglerna. Nu för tiden försöker alla bara upprätthålla illusionen av att de är duktiga på det här. I verkligheten förlitar sig de flesta nog på papperslapparna.

Mer läsning

Annons