Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med frisyrer genom historien

/
  • Modellen Emmelie Åslin representerar hårmodet i det antika Rom. Felicia Holm och Felicia Weiborn har designat kläder och håruppsättning.
  • En tidstypisk frisyr från hårdrockens gyllene era under 80-talet.
  • Maria Månson med sin tuppkam fick på showen symbolisera ett sentida hårmode. Cecilia Östman och Natalie Lind har stått för sylingen.
  • Smakprov på frisyrer och klädsel från det antika Grekland.
  • Victoria Kämpedal lägger sista handen vid Matilda Kålens 50-talsfrisyr strax innan showen ska börja.

Från faraonernas Egypten till dagens moderna hårmode. Frisöreleverna på John Bauergymnasiet i Östersund visade i går en frisyrshow med historiskt tema.

Annons

Under vårterminen har de elever som går andra året på frisörprogrammet läst kultur- och stilhistoria. För att ämnet inte bara skulle utgöras av teori valde de att sätta upp en show med stilhistoriskt tema.

– Vi ville göra något kul som avslutning, säger Felicia Weiborn och berättar att hon och de andra i klassen har arbetat stenhårt med förberedelserna inför showen den senaste månaden.

Klassen har gjort mycket research för att ta reda på vilka frisyrer som funnits under olika epoker. Allt finns förstås inte dokumenterat i skrift men många antika statyer och målningar är detaljerade och säger en hel del om vilket mode som gällt för varje tidsperiod.

– Det har varit jätteintressant att få reda på vad som lett fram till dagens mode och frisyrer, säger Felicia Weiborn och berättar att den klassiska flätan har hängt med i flera tusen år, känd ända sedan faraonernas tid.

Showen tar alltså upp i princip alla stilepoker från det forntida Egypten tid till dagens moderna hår- och klädmode. Håruppsättningarna under den grekiska och romerska antiken var i vissa fall väldigt avancerade. För att inte tala om hårmodet under den elisabetanska eran i 1500-talets England eller den viktorianska tiden några hundra år senare.

– Vi har jobbat väldigt mycket med just håruppsättningar, berättar Felicia Weiborn.

Andraklassarna, som skapat showen, var själva inte med som modeller, för det ändamålet har kompisar och förstaklassare lejts in.

Mer läsning

Annons