Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattanterna träffades och pratade minnen

/
 • Foto: Jan Andersson
 • Foto: Jan Andersson
 • Grytor som är datastyrda och andra nymodigheter fick Ulla lindberg se under besöket. Birgitta Månsson visade och berättade.
 • Ulla Lindberg passade på att fråga Jesper Strömberg från Lit och Oscar Mattson från Brunflo om vad de tyckte    om maten. ”Det mesta är gott men när det är soppa är den för tunn, tyckte Oscar Mattsson. Foto: Jan Andersson
 • – Mycket är ändrat sedan min tid berättade Ulla Lindberg för Helena Burvall och Birgitta Månsson.
 • Birgitta Månsson tar temperaturen på riset. Ulla Linberg är intresserad av nymodigheterna inom matlagningen.
 • Ulla Lindberg, snart 90 år, undersökte det mesta när hon tillsammans med Birgitta Månsson fick besöka Wargentinsskolans kök och matsal.
 • I besöket ingick en provsmakning av skolmaten. I går serverades tacosbiff med ris. Birgitta Månsson och Ulla Lindberg tyckte att det smakade utmärkt.

Tillsammans har de 46 år i jobbet som chef över skolmaten i Östersund. I går fick de träffas för att utbyta minnen och erfarenheter, Ulla Lindberg, snart 90 år och hennes efterträdare Birgitta Månsson, 62 år, som slutar sitt jobb nu i juni.

Annons

Den elfte juni jobbar enhets– och kostchefen inom Östersunds kommun, Birgitta Månsson, sitt sista arbetspass efter 26 år på den tjänsten.

Hon började jobbet 1983 och efterträdde då ekonomiföreståndaren Ulla Lindberg, som hade tjänsten i 20 år före Birgitta.

LT ordnade ett möte mellan de två skolmatscheferna och i går kom de till Wargentinsskolans kök och matsal för att prata skolmat förr och nu. Ulla, som inom parentes snart fyller 90 år, är fortfarande mycket intresserad av allt inom matväg och hon lagar sin egen mat varje dag. Det blev ett givande möte mellan de två.

Veteranen Ulla Lindberg berättade att hon varit med om att införa obligatorisk lunch i Sveriges skolor.

– Det var 1948 och jag jobbade då i Norrbotten, som var det län i Sverige som först införde skolmat.

– Sist att införa maten i skolan var Skåne, berättar Ulla.

Birgitta och Ulla börjar berätta för varandra om hur det var när de själva gick i skolan.

– På Östbergsskolan där jag gick fick man chokladsoppa med limpsmörgåsar på lördagarna. Jag undrar vad dagens elever skulle säga om det, säger Birgitta.

– En annan rätt som skulle vara otänkbar i dag var inlagd sill, men det var många som vägrade äta det, minns hon. Åt man inte så var det bara att vara utan mat, några valmöjligheter fanns inte.

När Ulla började skolan var inte skolmaten ens påtänkt utan de flesta gick hem och åt på frukostrasten.

– Jag minns att de mindre bemedlade fick gå ner i källaren där det serverades gröt, som läraren själv kokade därnere. Det kan man kalla ett slags föregångare till skolmaten.

Ulla säger att de mest omtyckta rätterna i skolan på hennes tid var ungefär samma som är mest gångbara i dag.

– Pannkakor, köttbullar, kalvsylta och annan husmanskost var det som var populärast när jag började jobbet. Skillnaden är bara att allt gjordes för hand från grunden i respektive skola. Ingenting var industrilagat.

Nu är 64 procent av skolmaten lagad i skolköket. Resten är helfabrikat som kommer från andra delar av landet och utomlands. Bland annat pannkakorna, som nu kommer från Tyskland, men de tillverkades tidigare i England. Andra rätter som är industrilagade är köttbullar och pannbiff.

Under Birgitta Månssons 26 år har det hänt mycket inom skolmaten.

– Den största förändringen är nog självserveringen och salladsbuffén. Det gör att vi kastar mindre mat och att eleverna får i sig mer nyttiga grönsaker.

Dessutom har vi infört många nya maträtter som kebab, orientalisk mat och grytor. En viktig sak är att 20 procent av maten är ekologisk, som ris, potatis mjölk och spagetti. En gång varje termin serverar vi en helt ekologisk lunch.

Birgitta berättar också om olika temaveckor som skolorna har och ibland har man en önskevecka där eleverna har valt sina favoriter.

– Då är det hamburgare, spagetti med köttfärssås och tacos som gäller.

1997 fick Östersunds kommun Svenskt kvalitetspris för sin skolmat och 1986 blev Birgitta årets kostchef i Sverige.

– 1989 blev vi utsedd till den kommun som hade den bästa skolmaten, säger Birgitta.

– Det är roliga minnen som jag kommer att ta med mig i mitt hjärta nu när jag slutar.

Under besöket på Wargentinsskolan så passade Birgitta och Ulla på att fråga eleverna om vad de tyckte om maten och fick genomgående positiva svar.

– Det mesta är gott, säger Oscar Mattson från Brunflo som går i trean. Skulle jag klaga på något är det soppan som är alldeles för tunn.

Mer läsning

Annons