Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats ser uppfinningar i problemen

/
  • ”När jag stöter på ett problem börjar jag genast tänka att det här måste jag göra något åt”, säger Mats Löfgren i Brunflo. Under åren har han tillverkat hus, båtar, möbler, lampor och mycket annat.
  • Sex skruvar och några strömkablar fäster ploganordningen på fyrhjulingen.
  • Mats Löfgren i Brunflo började fundera på det här med snöskottning. ”Många har fyrhjulingar, men det finns bara blad som schaktar snön framför sig. Det borde gå att tillverka något som även kunde skopa undan snön”, tyckte han – och började bygga själv. Foto: Henrik Flygare

Så fort det dyker upp ett problem börjar Mats Löfgrens tankeverksamhet att spinna igång.
– Här inne har jag min avkoppling, säger han och pekar på familjens stora garage, där verkstaden finns.
Och nu har han uppfunnit en hydrauldriven snöplog att montera på fyrhjulingar.

Annons

Det har blivit hus, stora båtar, finsnickeri, möbler, smide och bland annat öppna spisar under åren. En konstnärlig ådra finns där också och han har just nu utställning av sina akvareller.

Mats är egentligen snickare i botten, men har jobbat med skadebesiktning för Länsförsäkringar under större delen av sitt yrkesliv. Men nu är han pensionär och har all tid i världen att ägna sig åt sina projekt.

Och inför den gångna vintern började han fundera på det här med snöskottning. Han hade noterat att många hade fyrhjulingar i länet.

– Men det verkar mest finnas schaktblad till fyrhjulingar och då kan man bara fösa snön framför sig, säger han.

En kombination av plog och skopa tyckte han själv var nödvändig för att kunna frakta undan snö. Och så började funderingarna hos Mats ta fart.

– Egentligen behöver jag inte en fyrhjuling själv, men jag köpte en billig modell bara för att kunna börja bygga den hydrauldrivna snöplogen.

Byggandet gick bra och anordningen är konstruerad så att den monteras på fyrhjulingen med sex skruvar och några elkablar.

I vintras har han testkört den för fullt på garageuppfarten vid villan i Brunflo och den har fungerat bra – såväl i torr snö som sursnö.

– Jag har mönsterskyddat ritningarna, säger han.

Men någon storskalig tillverkning har han inte planerat för i egen regi. Det hoppas han att någon annan i länet ska ta sig an.

Mats har redan börjat spinna vidare på nästa problemlösning. Det handlar om hur man lätt får ut innehållet i tandkrämstuberna.

– Men det måste vara enkelt, snabbtillverkat och helst i plats för då blir det billigt. Och så ska det vara snyggt och lätthanterligt, säger han.

Mer läsning

Annons