Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätningar visar att unga super mindre

Tonåringar dricker mindre alkohol nu, visar olika mätningar. Förändrade attityder hos föräldrar spås vara en orsak. När fyllan avtar minskar även våldsbrotten, märker polisen.

Annons

Betydligt färre unga tänker festa till på Valborg i år, om man får tro en enkätundersökning som försäkringsbolaget If låtit göra. 38 procent av Jämtlandsungdomarna i åldern 15–18 svarade att de tänker bli fulla, jämfört med 63 procent i fjol. Det är andra året i rad som de ser att festandet tenderar att minska.

Även Folkhälsoinstitutet noterar denna minskning. De ser ett visst samband med boken ”Tonårsparlören”, som de gav ut till tonårsföräldrar för första gången för sju år sedan. Boken var ett led i att rusta föräldrar med råd, tips och fakta om hur man möter problemet med ungdomsfylla.

Nu kommer en reviderad upplaga av Folkhälsoinstitutets parlör, som delas ut till 1 400 Jämtlandsföräldrar som har 14-åringar.

För sju år sedan var det vanligare att föräldrar lät sina ungdomar smaka alkohol hemma. Fler föräldrar var även benägna att köpa ut; Var fjärde tonårsförälder kunde tänka sig att köpa ut vin till en dotter i nian, jämfört med var tionde i dag.

Punktinsatser från polisens sida har också visat sig hjälpa mot tonårsfyllan. Kronobergsmodellen, som bland annat går ut på att hälla ut alkoholen och ringa föräldrarna, används av många polisdistrikt.

När Brottsförebyggande rådet har analyserat modellem ser de att den här formen av insats – att både minska tillgången på sprit och se till att efterfrågan minskar – gör att våldsbrotten blir färre.

Mer läsning

Annons