Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlådor två dagar i veckan kan bli verklighet för de äldre

Nu vill Östersunds kommun förändra matdistributionen. Det innebär att de äldre kommer att få sina matlådor två gånger per vecka.

Annons

Det visar ett tjänstemannaförslag från vård- och omsorgsförvaltningen. Men när förfrågningsunderlaget gick ut i våras kom det inte in några anbud. Nu har underlaget förändrats och avtalstiden har blivit längre.

Syftet med att förändra matdistributionen sägs vara att effektivisera hanteringen, kvalitetssäkra kylkedjan och öka andelen personer som beställer matlådor. Men kommunen vill även skapa möjlighet att välja mat från fler leverantörer.

Den som ska distribuera matlådorna ska sköta all administration, ta emot beställningar från brukarna, beställa matlådor från leverantörer och sköta faktureringen. De ska också tillhandahålla lokal för kylförvaring av matlådorna före leverans och organisera utkörningen förstås.

Upphandlingen beräknas vara klar i början av december och avtalet ska då träda i kraft den 29 mars 2010.

Affären beräknas motsvara 8–10 årsarbetare fördelat på den personal som arbetar inom hemtjänsten. Men trots att denna arbetsuppgift försvinner tror inte kommunen att någon måste sägas upp. Vård- och omsorgsförvaltningen behöver nämligen anställa över 150 personer per år för att täcka pensionsavgångar med mera.

Från våren 2010 kan kommunen komma att införa ett valfrihetssystem när det gäller servicetjänster. Det innebär att ett företag kan bli godkänt för att leverera mat eller utföra servicetjänster så som att städa, tvätta, handla och utföra fixartjänster. Då öppnas möjligheten för fler företag att sälja matlådor.

Mer läsning

Annons