Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matilda vill veta allt om skolmaten

/
  • Matilda Amundsen Bergström vill att Östersunds kommun vid varje skolmåltid ska berätta exakt vad maten innehåller. Men det skulle kosta för mycket, tycker kommunen.Foto: Privat

Gymnasieeleven Matilda Amundsen Bergström ville att alla smakförstärkare, färgämnen och förtjockningsmedel i skolmaten skulle fram i ljuset.

Men kommunen sa nej.

Annons

I ett medborgarförslag i våras krävde Matilda Amundsen Bergström, som då gick på Palmcrantzskolan i Östersund, att få veta exakt vad skolmaten innehåller. Förutom att det i anslutning till varje måltid borde finnas en näringsdeklaration ville hon också att kommunen skulle publicera en lista med de tillsatsämnen som finns i maten.

– Det handlar om den rättighet vi har som konsumenter. Även om skollunchen är gratis betalar vi för den indirekt via skatten, och då borde elever och föräldrar få veta vad måltiderna egentligen innehåller, säger Matilda Amundsen Bergström.

– Dessutom är det många som klagar på skolmaten och för att kunna få lite pondus att driva klagomålen vidare behöver vi få veta vad den innehåller, fortsätter hon.

Men kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde i juni att säga nej till Matilda Amundsen Bergströms förslag med motiveringen att det skulle kosta för mycket att plocka fram informationen.

– Synd. Det verkar rätt enkelt att ta fram den upplysningen. Jag undrar just vad de egentligen döljer eftersom de inte vill berätta vad som serveras i skolorna varje dag, säger Matilda Amundsen Bergström.

Nu har Matilda Amundsen Bergström slutat skolan och kan lättare göra medvetna val när det är dags för lunch.

– Jag väljer alltid närproducerad mat i den mån det går. Dessutom kollar jag alltid vad produkterna innehåller. Om det är för många E-nummer tar jag en annan produkt.

Mer läsning

Annons