Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maths O bryter tystnaden: Jag vill göra rätt för mig

/

– Jag måste reda ut min situation, konstaterar affärsmannen Maths O Sundqvist.
Det är en trängd, men långt ifrån uträknad Maths O Sundqvist som nu bryter tystnaden. Sundqvist arbetar febrilt för att få till en uppgörelse med Riksgälden om den skuld han har hos investmentbanken Carnegie.

Annons

– Jag vill göra rätt för mig, jag har bett Carnegie precisera hur stort belopp det är fråga om, men de vill göra upp på ett sätt som innebär att de tar över mina företag, säger Maths O Sundqvist.

Sundqvist har lånat upp grova pengar hos Carnegie. Från Carnegies sida hävdas att han är skyldig en miljard kronor. Maths O själv menar att skulden är lägre och att han vill få till en överenskommelse så att han kan betala av lånet.

I höstas tog staten över ägandet av banken och därför är det nu Riksgälden där Bo Lundgren är generaldirektör som Maths O Sundqvist förhandlar med.

– Antingen är jag företagare eller också inte och där landar allting. Antingen anser Riksgälden att jag visat i 38 år som företagare att jag klarar mig. Eller också inte. Det är inte mer märkvärdigt än så, säger han till LT.

Men Maths O Sundqvist känner sig motarbetad, framför allt av Riksgälden när det gäller att lösa skulden hos Carnegie.

– Det är inte affärsmän jag pratar med nu, det är med politiker och tjänstemän. Jag menar att jag är solvent, men då gör de egna värderingar av mina företag. Det här är ingen diskussion, det är ett diktat.

Om Riksgälden och de politiker och tjänstemän som han fått diskutera med efter Carnegies fall har Maths O inget gott att säga.

– Jag trodde att de var till för företagare. Men nu, nej fan, nu börjar jag fundera.

Maths O Sundqvist säger till LT att han har möjlighet att betala av lånet.

– Jag är inte rädd för att inte kunna betala mitt lån. Jag kan inte betala det på en dag, men jag kan göra det på tid.

Hur lång tid?

– Det vet jag inte. Det här har blivit en extra ryggsäck. Jag har fått ett hack i kurvan, men man måste ju se framåt.

Maths O Sundqvist vill bli behandlad som affärsman, som någon att diskutera och förhandla med. Det tycker han inte att blir nu.

– Det är som att det här var så jävla märkvärdigt, det som händer nu är väldigt likt den rekonstruktion som vi gjorde med Jämtlamell för många år sedan.

Förvisso, men det är stora pengar som är i omlopp och det var Carnegies jättelån till Maths O Sundqvist som ledde till att banken förstatligades i höstas.

– För att klara ut något sådant här, behöver man tid på sig, säger Maths O.

I höstas cirkulerade uppgifter om att det rådde huggsexa om Sundqvistföretagens fastigheter. Det skulle vara flera kreditgivare som slogs om säkerheter i form av fastigheterna i Sundqvists fastighetsbolag. Men dessa uppgifter avfärdas av Maths O.

– Det är ett otäckt påstående. Det skulle vara ett underbetyg åt alla banker om det skulle gå att få låna hos alla med samma panter, säger han.

Hur ser det ekonomiska läget ut för dina företag nu?

– Jag har koll på mina affärer, men jag har en stor skuld till Carnegie och det måste jag lösa med Carnegie, inte med banksystemet. Min balansräkning innebär att jag kan klara av att betala den här skulden. Jag vill betala för mig.

Du sålde hela innehavet i Hexagon, ett aktieinnehav som byggts upp under 20 år. Hur kändes det beslutet?

– Jag har aldrig sålt förut. Jag är överraskad över mig själv. Jag brukar vara så minutiös, något gick fel och det måste jag reda ut med mig själv, säger Maths O.

Alla som nyss öppnat ett årsbesked från banken vet att 2008 var ett uselt börsår och det vet Maths O Sundqvist också.

– Jag har velat ha inflytande, jag har velat lära mig, jag har velat kunna vara engagerad. Jag har köpt A-aktier som ger inflytande i företagen och när börsen sjunker är det svårt att sälja A-aktier, säger han.

Stadsdel norr i Östersund – vad kommer att hända där?

– Vårt fastighetsbolag ska vara med där. Men just nu händer det saker i samhället som gör att det stoppas upp.

Det har varit långt ifrån tyst om Maths O Sundqvist under hösten. Affärspress, tv-nyheterna, Jämtlandsmedia, ekonomiekot, ja alla har gjort inslag och skrivit om Maths O och om hans jättelån hos investmentbanken Carnegie.

Men Maths O själv har varit tyst. Jättetyst. Trots dagliga förfrågningar har han valt att inte uttala sig.

– Jag har inte gått ut i media och den här tystnaden har kostat mig, säger Maths O Sundqvist.

Vad menar du med att tystnaden har kostat?

– Andra har kunnat säga så mycket som inte stämmer till exempel om att jag har pantsatt optioner. Till viss del får jag väl skylla mig själv eftersom jag valt att inte prata, säger Maths O Sundqvist.

Varför pratar du nu?

– I söndags bestämde jag mig för att berätta min story, säger Maths O Sundqvist.

Även om han känt snålblåsten vina kring tinningarna och fått uppleva hur det är att bli ifrågasatt som affärsman har de senaste månaderna ändå bjudit på överraskningar i form av stöd. För Maths O helt okända länsbor har hört av sig.

– Det har varit både brev och telefonsamtal från vanligt folk. Jag har fått en klapp på axeln, det har varit både stimulerande och kul att få känna. Jag har fått oväntat stöd.

Samtidigt är det en tid av självrannsakan.

– Det är nog så att jag har kört på. Jag har inte tagit mig tid att reflektera, man känner inte efter när allting går fort. Jag kanske ska köra på hälften så fort i framtiden.

Hur har den här hösten och allt som hänt påverkat dig?

– Jag har en företagsgrupp och jag har drivit företag i 38 år utan problem. Nu kom den här finanskraschen och då blev det problem. Finanskrisen slog väl lite extra hårt på mig. Jag blev också överrumplad, säger Maths O Sundqvist.

Har du fått nya ekonomiska insikter?

– Den här finanskrisen är det mest turbulenta som hänt på en mansålder. Det är fem månader då jag inte haft något liv, bara hållit på med det här. Det har varit ett heltidsjobb. Allt har sin dimension, det är klart att jag har blivit lite klokare.

2008 har inte varit Maths O Sundqvists bästa år.

– Jag är påverkad av det som skett, det känns jättejobbigt.

Hjälper det inte ens att sjunga längre?

– Det hjälper, men då måste kantorn eller Folke Lindqvist ringa och peppa mig.

Vad tror du om framtiden?

– Jag vet ju inte var det kommer att ta vägen. Men det känns viktigt att kunna driva mina företag vidare, men ett alternativ är förstås att pensionera sig.

Hur har den här tiden varit för din familj och dina nära vänner?

– De förtjänar ju inte allt som stått att läsa. Som barn får man ju inte välja sina föräldrar. Alternativet är ju att jag inte hade gjort något alls och hellre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Det skulle behövas fler som spänner bågen i Jämtland.

Har du några pengar kvar?

– Allt jag har ligger i företagen. Om Riksgälden värderar mina företag till noll kronor så har jag noll kronor. Om Riksgälden värderar till en krona så har jag en krona. Men pengar och pengar, du blir värderad i pengar hela tiden, men för mig är kapital medel för att göra grejer. Det känns ändå bättre att ha satsat med hjärtat.

Mer läsning

Annons