Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten blev billigare i Jämtland

/
  • På söndagen presenterade PRO sin årliga undersökning av matpriserna i länet som bland annat visar att priset på ekologiska bananer har pendlat mellan knappt 16 kronor till som mest 28 kronor.   Foto: Scanpix

PRO:s årliga undersökning av matpriserna visar att kostnaderna för livsmedel har sjunkit i Jämtlands län jämfört med förra året.

Annons

I fjol visade den årliga matkorgsundersökningen att priset på livsmedel hade gått upp relativt mycket jämfört med år 2007. Men i år är alltså trenden den motsatta. I Jämtlands län har 20 butiker undersökts och registrerats i statistiken. Siffrorna visar en minskning av matpriserna på 1,71 procent jämfört med förra året.

Men skillnaden mellan de olika butikerna är som vanligt stor. I den butik i Jämtland där PRO:s matkorg kostade minst blev priset 1 325 kronor. Att jämföra med 1 797 kronor i den dyraste butiken. Nästan 36 procents skillnad.

I årets undersökning har 60 vanliga matvaror ingått. Som ett exempel så har priserna sjunkit på mjöl, makaroner och kyckling.

Tio ekologiska varor har funnits med i korgen. Även här har priserna skiljt sig en hel del. Priset på ekologiska bananer har till exempel pendlat mellan en kostnad på knappt 16 kronor till som mest en kostnad på 28 kronor.

Genomsnittspriset i de undersökta butikerna i länet blev drygt 1 580 kronor medan snittpriset i hela landet hamnade på strax under 1 520 kronor.

PRO:s matprisundersökning har genomförts sedan början av 1990-talet och syftet med undersökningen är att få ner priserna på mat.

Mer läsning

Annons