Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchefen: Näringsdeklaration blir för dyrt

Eleverna i många av Östersunds skolor kommer inte att kunna få exakt information om vad skolmaten innehåller. Det skulle bli för dyrt säger Birgitta Månsson som är högsta chef för kommunens matproduktion.

Annons

I slutet av förra året skrev Matilda Amundsen Bergström ett brev till de ansvariga i Östersunds kommun. Hon går själv på Palmcrantzskolan och hennes förslag var att eleverna i kommunens skolor ska få veta vad skolmaten innehåller.

Konkret gick hennes förslag ut på att det ska finnas en näringsvärdesdeklaration för varje maträtt som eleverna enkelt kan ta del av. På deklarationen ska det exempelvis framgå vilka tillsatser som ingår i maten, om det finns några transfetter eller vilka sockerarter som maten innehåller.

Förslaget har behandlats på olika håll i kommunen men något direkt gehör har Matilda Amundsen Bergström inte fått. Kommunens enhet för matproduktion konstaterar helt enkelt att det skulle ta för lång tid att sammanställa en sådan näringsdeklaration för varje maträtt som lagas.

– Det skulle tarva väldigt många personer som skulle få sitta och hålla på med det här. Och då kan man ju fråga sig om det är vettigt att lägga pengarna just på detta, säger enhetschefen Birgitta Månsson.

Hon tror heller inte att så många elever skulle förstå sig på en detaljerad näringsvärdesdeklaration.

– Det skulle krävas goda kunskaper för att kunna tolka och förstå den här informationen, säger hon.

Samtidigt konstaterar Birgitta Månsson att det inte är hennes enhet som fattar beslut i frågan eller håller i pengarna. De som betalar för skolmaten är kommunens barn- och utbildningsförvaltning samt Jämtlands gymnasieförbund.

– Skulle de vilja betala så visst sjutton kan vi lägga ner tiden.

För Jämtlands gymnasieförbund är det däremot inte aktuellt att betala mer för skolmaten.

– Vi kan inte prioritera mer pengar för att köpa mer tjänster av matproduktion, säger Mikael Cederberg som är förbundschef.

Mer läsning

Annons