Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat för miljoner slängs på sophögen

270 ton kompost, i huvudsak matavfall, slängdes förra året vid Östersunds sjukhus och Remonthagen.

Annons

TV4 Mälardalen tog en titt bland soporna i fem olika sjukhuskök tidigare i vinter och det visade sig att många ton mat går tillbaka som avfall. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna gick 15 procent av de inköpta livsmedlen, 100 ton, tillbaka som avfall.

Vid Östersunds sjukhus är det kompostering som gäller för matavfallet sedan ett par år tillbaka. Och den sammanlagda komposten vid sjukhuset, samt Remonthagen, var i fjol 270 ton. Merparten av detta var matavfall.

– Nästan allt är köksavfall, i förädlad eller icke förädlad form, säger Anders Eriksson, på vaktmästeriet, som sköter komposten och tillfälligt tar hand om statistiken för den.

Det kan med andra ord vara potatisskal och grönsaker, men även olika pappersgrejer som får komposteras eller mat som blir över när den varit ute på avdelningar samt kompost från personalens lunchrum ingår.

I produktionsköket på sjukhuset är de dock måna om att hålla nere kompostmängden.

– Vi väger våra sopor ibland för att få ned vårt svinn, eftersom det kostar mycket pengar, säger Marie Wuollet, enhetschef.

Anders Eriksson, vid vaktmästeriet, ser dock gärna att kompostmängden på hela sjukhuset fortsätter att minska i vikt.

– Komposten har ökat dramatiskt fram till 2007. 2003 slängdes 150 ton och 2007 var det uppe i 300 ton. Men det får gärna fortsätta ned, säger han.

Den drastiska ökningen beror till stor del på att alla enheter blivit noggrannare på att sortera soporna under åren, men Gunnar Fackel, som är miljöutvecklingsansvarig på landstinget, säger att mängden sopor ska ses över.

– Vi har som mål att minska vår totala mängd avfall under de kommande åren, säger Gunnar Fackel.

Den totala mängden avfall är nämligen något som bekymrar, eftersom den växt från att vanligtvis ligga kring 860 ton, till att passera 1000 ton i fjol.

– Vi vet inte exakt vad det beror på, men det är något vi ska analysera noga, säger han.

– Jag vet att wellpapp har ökat mycket, men vi får titta närmare på det och se vad vi kan göra, om vi kan påverka leverantörerna på något sätt.

Mer läsning

Annons