Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv rea ska sätta fart på bilhandeln

/
  • ”Det är absolut köparens marknad nu och den som har arbete är vinnaren, säger Jörgen Sånglöf som är platschef på Bilbolaget. Nu blickar han framåt för att bli duktigare mot kunderna. Foto: Henrik Flygare
  • Fabriksnya modeller av Renault för halva priset är ett grepp som Renault tar till i dagarna. Jörgen Sånglöf, platschef på Bilbolaget, har inte varit med om någon prissänkning som motsvarar det här greppet.
  • Det handlar om att ta sig igenom 2009 som bilhandlare, konstaterar Mats Westlin på Ford.Foto: Henrik Flygare

Bilhandlare i Östersund tar sikte på nästa år. I backspegeln finns inte mycket att glädja sig åt. Under januari minskade nybilsregistreringen med 34 procent.

Annons

– Det gäller att överleva 2009, sammanfattar Mats Westlin, Fordhandlare i Östersund.

Han var nyligen var på kvartalskonferens med kollegor från andra delar av landet för att stämma av läget.

– Vissa mål som är uppsatta klarar vi. Men målen är halverade jämfört med toppnivåerna från förra året, säger Mats Westlin.

– I dag råder ett priskrig mellan biltillverkarna och alla har sina lösningar för att överleva.

Bilindustriföreningen Bil Sweden kom i går med nya siffror som visar att nybilsregistreringen föll med 34 procent under januari, jämfört med samma månad förra året.

Nedgången märks inte riktigt lika mycket i inlandet, enligt Mats Westlin.

I Göteborg har en Fordhandlare lockat kunder som köpte en ny Mondeo med att de fick en Ford Kaa gratis på köpet. En bil som normalt kostar omkring 100 000 kronor.

I dag börjar Bilbolaget i Östersund sälja fabriksnya modeller av Renault för – halva priset. Visserligen handlar det om att en kund per dag, under fyra dagar, får chansen. Men åtgärden speglar de problem som branschen brottas med: Man har för många nya osålda bilar i lagren.

– Jag har inte varit med om en sån här prissänkning tidigare. Det är generalagenten till Renault som tagit greppet, säger Jörgen Sånglöf som är platschef på Bilbolaget i Östersund.

I Frankrike har biltillverkaren provat försäljningserbjudandet förut.

– Det är ett sätt att rusta sig och tömma av lagren och man ser över hela lagersituationen, säger Jörgen Sånglöf.

– Vi känner av att marknaden har dalat i Östersund. Men det är absolut inte dött, det är ingen kris och det står inte stilla.

Enligt Jörgen Sånglöf går försäljningen i riktning mot mer begagnat och han anar brist på begagnade bilar till våren. Största marknaden utgörs av dieselbilarna. Miljöbilar är i kundernas fokus och intresset är likartat både för större och mindre miljöbilar på Bilbolaget.

– Det är absolut köparens marknad nu och den som har arbete är vinnaren, säger Jörgen Sånglöf.

Samma bedömning gör Mats Westlin på Ford i Östersund.

– Kunderna är otroligt prismedvetna. De kollar Blocket och andra internetsajter för att hålla koll på priserna.

Bränslesnåla Ford Focus är enligt Mats Westlin ett exempel på att miljöbilarna befäster sin ställning i nybilsförsäljningen. Den finns både som diesel och flexifuel. Tjänstebilar går på treårsintervaller och den försäljningen rullar på.

– Många företag har miljökrav på sig och då är fleximodellen intressant. Det sker en svängning från större till mindre bilar och miljömedvetandet styr en hel del på företagen.

– Gasbilar är på gång också, till sommaren, och de har stor inriktning på köpare inom stat och kommun, enligt Mats Westlin.

Mer läsning

Annons