Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv protest mot nya riktlinjer för psykvården

Socialstyrelsens nya förslag om riktlinjer för vård av depressions- och ångesttillstånd väcker protester runt om i landet.

Annons

21 personer verksamma i psykvården i Östersund har skrivit på en protestskrivelse som skickats till socialminister Göran Hägglund.

En namninsamling har lett till att drygt 2 600 specialister inom psykvården undertecknat protestskrivelsen. Det är en stor del av landets samlade kompetens bestående av psykologer, psykiatriker och/ eller psykoterapeuter över hela landet.

Uppmärksamheten riktas mot att sjukvården förväntas följa mycket snäva rekommendationer om vad som anses vara den mest effektiva vården för olika diagnosgrupper.

När det gäller Socialstyrelsens förslag om riktlinjer för vård av ångest- och depressionstillstånd ifrågasätts att fokus ligger på kognitiv beteendeterapi, KBT, som behandlingsform.

Förslaget saknar forskningsstöd, hävdar kritikerna.

– Att KBT så ofta presenterats som en evidensbaserad terapiform har på ett olyckligt sätt kommit att framstå som att den skulle ha bättre effekt än andra terapiformer. Så är inte fallet, hävdas det i skrivelsen från de som protesterar.

 

 

Mer läsning

Annons