Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa med respekt för omvärlden

/
  • ”Det är kul. Vi har hållit på sedan i går morse och det här är det sista jag har att göra”, säger Frida Berglund, Piteå, som kom tvåa i distriktsmästerskapet i måleri. Hon och ettan Andreas Gärdin, Östersund, har gått vidare till yrkes-SM i måleri.
  • ”Livet går så himla fort. Det som hände i går kan du inte göra något åt. Det kan du bara lära dig av. Ta till vara på nuet, lev fullt ut och lev ditt hjärtas dröm”, säger Thomas Di leva.
  • ”Vissa funderar på om alla samer äger renar och om vi tror på nåjder”, säger samen Eva Jejlid, som deltog  i Röda Korsets ”låna en fördom”.
  • I Studieförbundet Bildas monter kunde ungdomar spela självkompassen som går ut på att diskutera olika påståenden. Från vänster: Magdalena Wennström, Hanna Brandström, Anna Jönsson, Lias Gerner, Mattias Vängman, Andreas Olofsson.
  • ”Vi har haft väldigt många som är intresserade av volontärarbete”, säger Liv Robén, Navigatorcentrum, som hjälper unga som står utanför arbetsmarknaden.
  • ”Jag gillar utmaningar och testa vad jag klarar av”, säger Sara Paulsson, som klarade brandmannatestet på mässan. Kläder och luftpaketet väger 24 kilo totalt och du ska orka gå i sex minuter, 4,5 km/h, med 14 procent lutning på bandet, förklarade Göran Nyberg, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Respekt för vår miljö och omvärld var temat för årets utbildning och framtidsmässa. Och för att inspirera unga människor var Thomas Di Leva inbjuden.

– Det är en värld med så mycket information och så många vägval, säger han.

Annons

Unga människor i länet fick i går chansen att titta på sina framtidsmöjligheter. För fjärde året i rad arrangerades Noliamässan på Frösön och bland 74 utställare fanns olika företag, högskolor, universitet, eftergymnasiala utbildningar, myndigheter och organisationer.

– Mässan är bra för oss ungdomar som inspiration och för att veta vilket utbud som finns om du vill studera vidare, säger gymnasieeleven Sara Paulsson.

Nytt för i år är satsningen på miljö och utland.

– Mässan är miljödiplomerad och vi tänker på transporter, kläder och mat, säger Inger Bäckström, projektansvarig för mässan.

Hon berättar att de arbetat med temat respekt och attityder de senaste tre åren. Men i år har de flyttat fokus från respekt för dig själv och andra till respekt för miljön och vår omvärld. Och flera montrar handlar om att studera och jobba utomlands.

– Du kan till exempel arbeta för andra människor som volontär och samtidigt få ut något av det själv, säger hon.

Mässan handlar i grunden om framtid och karriärmöjligheter. Men sedan finns det även roliga aktiviteter som att titta på distriktsmästerskap i måleri, göra ett brandmannatest eller låna en fördom.

I Röda Korsets monter kunde besökare låna en person i 20 minuter som var same, bisexuell, funktionshindrad eller kristen för att diskutera och fråga om fördomen.

– Ungdomar är inte fördomsfulla utan nyfikna, säger Eva Jejlid som personifierade fördomen ”same”.

Det stora dragplåstret på mässan var Thomas Di Leva som föreläste om att våga vara sig själv och följa sitt hjärtas dröm.

– Ni ska gå runt i montrarna och bli inspirerade. Men många av er kanske ska skapa ett jobb som inte finns ännu. Att till exempel utbilda sig till astronaut kunde man inte göra för 300 år sedan, säger han.

Mer läsning

Annons