Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marsh: Nu krävs akuta åtgärder

/
  • Socialförvaltningens kostnader har skenat iväg. Nu har kommunens högsta ledning satt ner foten. Kommundirektör Bengt Marsh kräver akuta åtgärder från sin underordnade socialchef Dan Osterling.

Socialförvaltningens skenande kostnader äventyrar ekonomin i hela Östersunds kommun. Misshushållningen med resurser har lett till att kommunens högsta ledning fått gå in och styra upp situationen.

Annons

Förra året överskred socialnämnden sin budget med 26 miljoner kronor. Trots att fullmäktige vid ett tillfälle gett verksamheten 10 miljoner kronor extra lyckades nämnden inte tygla den skenande ekonomin. Socialnämndens oförmåga att begränsa sina kostnader har bland annat lett till att andra verksamheter inom kommunen fått mindre pengar.

Och det är inte första gången som socialnämnden måste få extra pengar för att klara sin verksamhet. Fyra av de fem senaste åren har nämnden misslyckats med att hålla sin budget. Kommundirektör Bengt Marsh pekar nu med hela handen och kräver bättring från de ansvariga.

– Det är helt orimligt att en nämnd överskrider sin budget på det här sättet. Läget är så utomordentligt allvarligt att nu måste förändringar göras per omgående, säger han och vill se akuta åtgärder för att snabbt minska kostnaderna inom socialförvaltningen.

För att komma till rätta med de ekonomiska problemen har socialchefen Dan Osterling skrivit under en handlingsplan. Där definieras ett antal åtgärder som ska leda till att förvaltningens kostnader minskas med 21 miljoner kronor under 2009. Detaljerna har ännu inte presenterats men de generella dragen i handlingsplanen innebär att socialförvaltningen måste organiseras på ett helt nytt sätt.

Till exempel så ska förvaltningens ledning bli bättre på att prioritera. Cheferna ska också ta ett tydligare ekonomiskt ansvar för sina beslut. Socialtjänsten i Östersunds kommun har tidigare haft en hög ambitionsnivå och en bra kvalitet i verksamheten. Att förvaltningen nu måste förändra sitt arbetssätt kan innebära att kvalitén försämras tror socialchefen.

– Vi kanske måste nöja oss med att ha en rimligt god socialtjänst från att ha haft en med hög kvalitet, konstaterar Dan Osterling.

Mer läsning

Annons