Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägaren säger nej till fler studentlägenheter på campus

/
  • Robin Andersson studerar vid Mittuniversitetet. Han valde att bo  i studentlägenheterna på campus  när han flyttade till Östersund från Katrineholm. ”Det är jättebra att bo nära skolan, fast jag och några kamrater söker en större lägenhet tillsammans för att få ned kostnaderna.”Foto: Ulrika Andersson

Östersundsbostäder vill bygga studentlägenheter på campus men nekas av markägaren A4 Campus AB.

Annons

Det kommunalägda fastighetsbolaget Östersundsbostäder ansökte om att få bygga 40 nya studentlägenheter på campus men fick avslag från fastighetsägaren A4 Campus AB.

– Vi hade planer på det men i och med att vi inte äger marken kan vi inte komma åt det, säger Östersundsbostäders vd, Bengt Rådman.

Behovet av fler studentlägenheter finns i Östersund och de ansvariga på kommunen är positiva till förlaget om att bygga fler bostäder på campusområdet.

– Vi har inte fått bygglov men positiva signaler, säger Bengt Rådman.

– Naturligtvis vill vi ha fler studentbostäder. Vi har ju en bostadsgaranti som vi vill uppfylla och det var ju bra det vi kom fram till i fjol, säger Göte Murén, (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden och syftar på de tillfälliga studentlägenheterna som byggts upp på campusområdet.

Men Östersundsbostäder nekas att bygga fler av A4 Campus AB.

– Vi ser att det inte är så bra som vi från början tyckte och detaljplanen säger att det inte ska vara bostäder på campus då det är en utvecklingsyta för universitetet, säger Thomas Fuchs, vd på A4 Campus AB.

Men Östersunds kommun skulle kunna ändra detaljplanen.

– Ja, vi har ju planmonopolet, sen bör man försöka göra det på ett sätt så att alla är överens, säger Göte Murén.

De bostäder som finns på campusområdet är tillfälliga och det är fyra år kvar på det femåriga bygglovet.

– Det är ju så här att vi har brist på parkeringsplatser och vi vill vara en aktiv part av arenan och inte bygga bort våra möjligheter. Om man ska bygga bostäder på campus är det för en väldigt kort period och visst det är fina lägenheter men att bygga bostäder i Stadsdel norr och Remonthagen är bättre, vilket kommunen sagt att de ska göra, säger Thomas Fuchs.

På grund av avslaget om utbyggnad på campusområdet ser Östersundsbostäder nu över andra alternativ.

– Det finns alternativ vi tittar på men det är för tidigt att säga något om det och inget jag kan prata om, säger Bengt Rådman.

Mer läsning

Annons