Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare vill utöka jakten efter skogsskador

/
  • ”Vid ett tillfälle iakttogs 17 älgar från skoter inte långt ifrån där vi visade Skogsvårdsstyrelsen skador som älgarna åstadkommit”, säger Henry Jönsson. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)foto: anders Lindqvist

Stora ytor tallungskog och planterade hyggen i trakterna av Brevåg i Lit har drabbats av betesskador efter älgvandringar i området.

Annons

Ägare till flera skogsfastigheter har ansökt om skyddsjakt på älg hos länsstyrelsen där berörda intressen ska yttra sig inför beslutet.

– Det är väldigt stora skador som vi egentligen inte kan acceptera, säger Henry Jönsson, en av berörda fastighetsägare i området.

Det handlar om ett tiotal ställen där älgarna ätit skott av planterad skog. I vilken mån skadade plantor måste räknas bort som värdelösa kanske klarnar till våren.

– Vi ska ha en träff i maj och visa skadorna i samband med en skogsexkursionsdag, säger Henry Jönsson.

– Det är upp till 30 procent skadat på sina håll och det rör sig om mellan 15 och 30 procent i områden där vi varit ute och tittat i samband med att Skogsstyrelsen dokumenterat.

Henry Jönsson konstaterar att man från Skogsstyrelsen talar om två procent som en acceptabel skadenivå i sammanhanget.

– Egentligen är det katastrof med skador på skogen i den här omfattningen, säger han.

Skadorna finns på skogsfastigheter längs med norra sida av Indalsälven. Älgen kommer norrifrån och stannar upp där.

Älgjakten i området slutade den 31 januari, men det har funnits ett intresse från drabbade fastighetsägare att förlänga jakten på platser där de hävdar att uppenbart stora skador på ungskog och plant förekommit.

Nu är det troligtvis i senaste laget med skyddsjakt. Älgarna har hunnit passera på sin vandring.

– Det är tungrott att länsstyrelsen ska vänta in svaren från remissinstanser när ansökan om skyddsjakt föreligger och älgarna är på vandring i området.

– Vid ett tillfälle iakttogs 17 älgar från skoter inte långt ifrån där vi visade Skogsvårdsstyrelsen skador som älgarna åstadkommit, säger Henry Jönsson.

Hammerdals jaktvårdskrets har inte tillstyrkt skyddsjakten. I ett remissvar hänvisas bland annat till att man i området redan skjutit sju älgar utöver ordinarie tilldelning.

– Men av dessa var endast två fullvuxna älgar, övriga fem var kalvar. Så det känns lite tillspetsat att anföra det som skäl att inte rekommendera ytterligare älgjakt, säger Henry Jönsson.

Enligt länsstyrelsen är inget beslut om skyddsjakt fattat ännu. Man väntar in svar från fastighetsägarna och hur de ställer sig till jaktvårdskretsens yttrande.

– Från Hammerdals jaktvårdskrets har man varit uppe och spanat med helikopter och såg då fem älgar, säger Birgitta Hallgren som handlägger ärendet om skyddsjakt på länsstyrelsen.

Vad är det som krävs generellt sett för att det ska beviljas skyddsjakt på älg i samband med skador på skog?

– Det avgörs från fall till fall men det måste vara koncentrationer av mycket älg på ett ställe. Vi begär inventeringsuppgifter från Skogsstyrelsen över hur mycket skog som skadats, säger Birgitta Hallgren.

Hur vanligt är det med skyddsjakt på älg av den här anledningen?

– Det är väldigt sällan som det beviljas och det ska vara extrema omständigheter, enligt Birgitta Hallgren på länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons