Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Nordén (S): Det kan bli fler statliga jobb i länet

Även S, V och Mp är inne på att lägga ner myndigheter, att effektivisera och slå ihop. Folkhälsoinstitutet, FHI, i Östersund är en av myndigheterna som står i fokus – igen. Men någon större oro efter lördagens debattartikel i DN verkar det inte finnas på FHI.

Annons

Det var i lördags som socialdemokraternas ekonomiska talespersoner med Thomas Östros i spetsen flaggade för ”…en grundlig effektivisering av Myndighets-Sverige. Det handlar om sammanslagningar och nedläggningar, bättre förvaltning av fastigheter och IT, fler jämförelser mellan myndigheter genom ”benchmarking”.

Detta om de rödgröna vinner valet nästa år.

Ännu en gång nämns Statens folkhälsoinstitut i Östersund som, enligt debattartikeln, ska utredas.

Frågan är vad som ska utredas. Nedläggning? Nedskärning? Flytt tillbaka till Stockholm?

– Här pratar vi inte om centralisering av jobb. Anledningen att Folkhälsoinstitutet nämns är att vi har ett antal små myndigheter under socialdepartementet som vi ser ett värde i att slå samman som exempelvis smittskyddsinstitutet, säger riksdagsledamoten Marie Nordén (S).

Så våra statliga myndigheter i Östersund behöver inte känna någon oro när S, V och Mp vill gå in och förändra i myndighetsstrukturen i landet?

– Det finns ingen anledning alls att vara orolig. Vi visade tydligt förra mandatperioden hur vi vill sprida de statliga jobben och hur viktigt vi tycker det är att statliga arbetstillfällen finns i hela landet.

Enligt Marie Nordén kan det till och med bli fler statliga arbeten till Östersund och länet om de rödgröna vinner valet.

– Det är inte alls omöjligt.

Jan Cederwärn, som ingår i generaldirektörens stab på FHI, reagerade inte alls efter lördagens debattinlägg.

– Jag känner för egen del ingen oro. Statsförvaltningen är i dag så dynamisk att jobbar man inom myndighet måste man räkna med att myndigheten ständigt är föremål för översyn, säger han.

Cederwärn tror till och med att myndighetens effektivitet och kompetens ska kunna vara till en fördel för en utökning av verksamheten.

– Man behöver inte reagera med att det kan påverka negativt. En sådan här utredning kan ju faktiskt tillföra och utöka vår verksamhet här i Östersund.

Mer läsning

Annons