Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen får inte arbeta med djur

I förra veckan avslöjade Länstidningen ett fall av grov vanvård av djur i Sikås. En av djurskötarna, som tidigare varit ägare till djurbesättningen, hade tidigare dömts två gånger för djurplågeri. Nu har länsstyrelsen gett mannen djurförbud.

Annons
Den för djurplågeri dömde mannen från Sikås i Strömsunds kommun, fick i måndags djurförbud av länsstyrelsen i Östersund.
Förbudet innebär att mannen inte kommer att kunna arbeta med någon form av djurskötsel.
I beslutet står det bland annat att länsstyrelsen förbjuder mannen att ha hand om djur och att beslutet gäller tills vidare. Dessutom ska mannen göra sig av med sina djur och han får inte anskaffa nya.
Den djurbesättning mannen ägde tidigare har redan sålts till en jordbrukare i en annan del av länet. Mannen äger alltså inga djur längre.
Det var förra veckan som Länstidningen avslöjade vanvården av kor på gården i Sikås. Trots att mannen tidigare har två domar för djurplågeri emot sig har han fortsatt att jobba som djurskötare på gården. Vid en ny inspektion i somras upptäcktes att vanvården fortsatt och blivit värre. Bland annat hittade inspektörerna en död ko och två döda kalvar i ladugården. Djuren stod inne fast det var mitt i sommaren och temperaturen mättes upp till 35 plusgrader.
Dagen efter inspektionen nödslaktades ett flertal kossor.
För den vanvården är nu djurskötaren på nytt misstänkt för djurplågeri och polisen har fått in en anmälan.
Länsstyrelsen utreder även om djurägaren och en annan djurskötare från samma gård ska få djurförbud.
- Men de ärendena är inte klara än, säger länsveterinären Anders Norling.
Han berättar också att det är cirka tio personer i länet som för nuvarande har djurförbud.
- Ingen av dem har fått förbudet upphävt.

Mer läsning

Annons