Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många yngre hoppar av kommunpolitiken

/

Många politiker hoppar av sina uppdrag i förtid. Sedan valet 2006 har 69 kommun- och landstingspolitiker i Jämtlans län slutat. Störst andel avhopp sker i åldrarna mellan 22 och 36 år.

Annons

I länets åtta kommuner har 63 av totalt 411 politiker slutat sedan det senaste valet. Sex stycken har slutat i landstingsfullmäktige. En påfallande stor andel avhoppare ligger i åldersgruppen 22 till 36 år.

Inom just det åldersspannet har nästan var tredje vald politiker slutat i länets kommuner. I Östersunds kommun är det en ännu större andel, 41,7 procent av 22 till 36:åringarna har lämnat kommunpolitiken där.

Det kanske inte är så överraskande att omsättningen är stor bland yngre politiker.

– Det är inte förvånande att det är en högre representation i den här gruppen. De är i livsfaser där de söker jobb och kanske behöver flytta på grund av det eller att de bildar familj och skaffar barn, säger Göran Bostedt som är docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Men det kan enligt honom också finnas andra anledningar till att omsättningen är större bland yngre politiker.

– Det kan vara ett resultat av att de politiska verksamhetsformerna inte passar för den här åldersgruppen.

Göran Bostedt säger att det finns studier som pekar på att yngre politiker ofta är intresserade av vissa frågor där de vill uppnå ett snabbt resultat, och att kommunpolitiken inte alltid tillgodoser det behovet.

– Där kan man säga att systemet krockar med engagemanget litegrand. Kommunpolitiken kan nog behöva tänka på arbetsformerna för att få med fler yngre.

Att det är en viss omsättning bland politiker, såväl yngre som äldre, ser han inte som något stort problem.

– Ur ett demokratiskt perspektiv så behöver det inte vara ett problem så länge de politiska partierna lyckas fylla de luckor som uppstår. Sedan kan man ställa frågan; vilka är det som slutar? Är det personer med en viss typ av åsikter eller de som vill förnya systemet?, avslutar han.

Mer läsning

Annons