Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville bli skrämda på Jamtlinatt

/
  • Visst var det mycket mörker och mystik på Jamtli i går. Men kring kolbullebrasan var stämningen på topp. Matilda Norell och Tuulah Weiborn passade på att ha kul på gräsmattan.
  • Skogsfrun var ute efter att få karlarna i sitt våld. Om hon lyckades? Saknas några husfäder  i helgen så vet vi var de finns.
  • En skogsfru under en gran. Nästan naken ute i kalla natten. Tilda Dahl och Anne Ryden bara gapade åt spektaklet.  Foto: Håkan Luthman
  • Fötter och nästipp var allt som syntes av den jätte som låg begravd på Jamtliområdet.
  • Jenny Bergström, Elin Marcusson och Wilma Marcusson tillverkade egna lyktor innan de gav sig ut i mörkret.
  • Foto: Håkan Luthman

Mystiska väsen, djupaste mörker och en likvaka. Ett scenario som hämtat ur en skräckfilm. Men trots den dunkla stämningen vallfärdade mängder av människor för att i går vara med på Jamtlinatt.

Annons
Mörkret omfamnade Jamtli i går kväll. Men fullmånen gjorde sitt bästa för att förgylla kvällen och stämningen var på topp. Ett stort antal människor, främst barnfamiljer, hade sökt sig till länsmuseet för att ta del av allt som hände på det årligen återkommande evenemanget Jamtlinatt.
Personalen räknade med att det under kvällen skulle komma mellan 1 400 och 1 500 besökare.
Ett stort antal aktiviteter fanns att välja mellan. Både inomhus och utomhus. Wilma Marcusson från Lit var en av besökarna. För att kunna se i det nästan totala mörker som rådde utomhus tillverkade hon en egen lykta.
- Först så gjorde jag en massa hål i burken. Sedan hål där uppe för att fästa den här tråden. Och så har jag lagt i ett ljus.
När lyktan var färdig var Wilma beredd att bege sig ut i natten. Men innan hon visste ordet av var hon en av deltagarna på en likvaka.
Likvakan hölls efter Gustav som dött endast 47 år gammal och i stugan där vakan ägde rum var husmor var i full färd med att göra så kallade begravningskarameller.
- Han dog på torget, berättade husmor.
Förutom lykttillverkning och likvakor så fanns även en hel del spännande saker att upptäcka i skogarna kring Jamtli. Mystiska väsen rörde sig på området och den vetgirige fick lära sig både ett och annat om troll och annat oknytt.
En huldra, eller skogsfrun som hon också kallas, smög omkring och försökte lura till sig karlar.
- Får jag bara veta deras namn så är de i mitt våld, berättade hon.
Vita frun syntes också på området men hade råkat i lite bekymmer.
- Jag har letat efter min man och mina barn i 150 år nu och kan inte hitta dem. Har ni sett dem?
Vita frun var för övrigt klädd i ett vitt flor som täckte hennes ansikte. Nästan som ett myggnät faktiskt.
- Du behöver inte ha ett sådant där nät för det finns inga mygg ute nu. Och inte i morgon heller, fick hon veta av Nisse som var en av besökarna.
J Jag har letat efter min man och mina barn i 150 år nu och kan inte hitta dem.

Mer läsning

Annons