Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill plugga på Mittuniversitetet

/
  • Antalet studenter bara ökar på Mittuniversitetet. Isabell Groth, till höger, är en av de nyantagna eleverna. Hon har precis börjat internationella ekoteknikprogrammet. Nu väntar tre års studier i Östersund och hittills har hon fått en positiv bild av skolan.  Foto: Håkan Luthman

Det är goda tider för universitet och högskolor just nu. Antalet studenter ökar markant för de allra flesta. Särskilt för Mittuniversitetet.

Annons

Lågkonjunkturen och den allt mer kärva arbetsmarknaden har fått många svenskar att leta sig till högskolestudier och universitet.

LT har tidigare under året berättat om hur antalet sökande till Mittuniversitetets utbildningar bara ökar och ökar.

Och när Högskoleverket i dagarna redovisade högskolornas prognoser över hur studenttillströmningen artar sig var Mittuniversitetet det lärosäte som hade gjort den näst största uppjusteringen av beräknat antal studenter.

– Vi har haft ett fantastiskt bra år. Det har gått jättebra, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på utbildnings- och forskningsbyrån vid Mittuniversitetet.

Till programmen har antalet antagna ökat med 15 procent och till fristående kurser har antalet antagna ökat med tio procent, jämfört med förra hösten.

Det är glädjande för Mittuniversitetet, eftersom de haft en minskning av antalet studenter de senaste åren. Förra hösten läste kring 15 000 individer i någon form på skolan, vilket gav 6 656 helårsstudenter. I år är prognosen 1 000 fler helårsstudenter.

– Men registreringen pågår just nu, så än är det för tidigt att säga exakt hur många fler studenter vi får, säger Margareta Lindhagen.

Men även om antalet studenter har ökat betydligt på Mittuniversitetet, så finns det ändå plats för fler elever. Om prognosen över studentantalet slår in utgör det bara 92 procent av den utbildningskapacitet som skolan just nu har.

Mer läsning

Annons