Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill hjälpa asylsökande barn

Östersunds kommun söker efter gode män för att representera ensamkommande asylsökande barn. Intresset för uppdraget är bra säger Johan Karlsson på Ung integration.

Annons

I veckan ordnades ett informationsmöte i Östersund för personer som kan tänka sig att bli gode män för en speciell grupp människor. Varje år kommer ett antal asylsökande barn och ungdomar till Östersund. Barn som av någon anledning tvingats från sitt hemland och inte har någon anhörig person med sig. Eftersom de ensamkommande flyktingbarnen inte har fyllt 18 år så behöver de någon som kan fungera som målsman i olika sammanhang.

– Mellan sex och tio personer brukar skicka in en intresseanmälan varje gång vi kör en sådan här informationsträff, säger Johan Karlsson som arbetar på Ung integration i Härke på Frösön.

Han berättar att uppdraget att vara god man för ensamkommande asylsökande barn är annorlunda än det traditionella uppdraget.

– Traditionellt så handlar ju god man mycket om att ha hand om det ekonomiska för en person. Här handlar det om mycket mer där man går in i stället för den ordinarie vårdnadshavaren och hanterar i princip alla betydande frågor i personens liv.

Johan berättar att kontakter med Migrationsverket och advokater brukar vara en viktig del men också att det personliga engagemanget finns där.

– Vi håller ju intervjuer med alla som är intresserade där vi går in på den enskilde personen för att avgöra om man är lämplig.

En god man ska till exempel ha en allmän kunskap om samhället men behöver inte ha någon särskild utbildning för uppdraget. Att vara god man för ensamkommande flyktingbarn tar normalt mellan 15 och 20 timmar i månaden. Arvodet är 140 kronor per timme.

Mer läsning

Annons