Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bo i polishuset – men dörrarna hålls öppna

/
  • Det var i maj som polisen flyttade upp till Fyrvalla. De gamla lokalerna nedanför Stortorget gapar nu nästan helt tomma – men många är de intressenter som vill husera där.    Foto: Ulrika Andersson

Sedan några veckor tillbaka står gamla polishuset i Öster­sunds centrum nästan tomt. Inom kort är formaliteterna för att gå vidare med nya användningsområden för huset avklarade. Intresset från nya hyresgäster är stort, men inga beslut är fattade ännu.

Annons

Fastighetsägare GE real estate är nöjda. De har helgarderat sig i detaljplanearbetet. Den nya planen ger möjligheter att använda gamla polishuset till kontor, hotell, vuxenutbildning, vård, bostäder, hantverk och mindre butiker. Men exakt vad som kommer att finnas i huset är inte klart ännu.

– Det beror mycket på intresset från hyresgästerna. Men vi är nöjda med detaljplanen, säger Claes Boström, fastighetschef.

Intresse från potentiella hyresgäster finns menar han, men vill inte avslöja några närmare detaljer.

– Intresserade har hört av sig. De har till exempel haft förfrågningar om 50 kvadratmeter eller velat hyra en större lägenhet i huset. Men efter sommaren kommer vi att veta mera om hur det blir, säger Claes Boström.

Den nyupprättade detaljplanen för Handelsmannen 6, som fastigheten heter, vinner laga kraft 23 juni. Huset byggdes under 1968–1970 för att användas av polisen. Östersunds kommun har beslutat att husets karaktär, form och proportioner ska behållas.

– De gula inramningarna av fönstren kommer att vara kvar, säger Berth Gillberg, planingenjör vid Östersunds kommun.

I planen står: Särskilt skall fasadpartiernas uppbyggnad med fönsterbanden som löper horisontellt obrutna runt hela byggnaden bevaras liksom de släta och täta fasadpartierna i sina rena former.

– Men det finns möjligheter att öppna upp och skapa en ljusare entré och skapa mer insyn efter vägen ned mot Badhusparken, säger Berth Gillberg.

Detaljplanen innebär ingen utökad byggnadsrätt, endast förändring av byggnadens användning.

Kommunen anser att byggnaden ”funnit sin identitet som ett bra exempel på 1970-talets arkitektur”. Att skapa ett brett användningsområde anses vara positivt för centrum när byggnaden finns. Parkeringsmöjligheterna betonas underlätta för besökare och anställda.

Mellan de tre huskropparna, som utgör byggnaden, finns två innergårdar. Detaljplanen medger att dessa får glasas in.

– Innergårdarna är ganska stora. Om någon av hyresgästerna till exempel vill glasa in innergården och använda det som fikarum så är det möjligt, säger Claes Boström.

Mer läsning

Annons