Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga använder droger

/
  • – Det är en del skrämmande siffror i undersökningen, säger chefen för elevhälsan i Östersunds kommun, Marianne Laurin –Jakobsson. Foto: Jan Andersson

Dubbelt så många elever i årskurs nio och i gymnasiet i länet har druckit hembränt jämfört med elever i övriga riket. Mer än var femte pojke i gymnasiets årskurs 2 knarkar eller ha testat nakotika. Dessa fakta och andra anmärkningsvärda uppgifter om elevers alkohol- och narkotikavanor redovisas i en enkät–undersökning som presenteras i dagarna.
– Det är skrämmande siffror som presenteras, säger Marianne Laurin-Jakobsson, chef för elevhälsan i Östersunds kommun.

Annons

I välfärdsredovisningen 2008, som undersökningen heter, har elever i årskurs nio och tvåorna på gymnasiet fått svara på enkätfrågor, bland annat från skolsköterskorna på respektive skolor.

En av frågorna i undersökningen var hur ofta eleverna var berusade.

Av killarna i årskurs nio var det tolv procent och bland tjejerna 25 procent som var fulla en gång i månaden eller mer.

När gymnasieungdomarna fick samma fråga hade procenttalet ökat dramatiskt. 54 procent av killarna och 57 procent av tjejerna var berusade en gång i månaden eller oftare.

En fråga som ställdes var hur eleverna får tag i sin sprit.

– Äldre syskon och äldre kompisar som köper ut från bolaget är det vanligaste svaret, säger Marianne Laurin-Jakobsson.

Under frågan om eleverna någon gång sniffat svarar 14 procent av tjejerna i nian och 11 procent av killarna ja till att ha prövat det. Samma fråga på gymnasiet var 12 procent av killarna och sex procent av tjejerna hade någon gång sniffat.

En av de mest skrämmande siffrorna var, enligt Marianne Laurin- Jakobsson, användningen av narkotika. På gymnasiet var det hela 22 procent av killarna som medgav att de brukade eller att de hade provat knark. Bland tjejerna var det 13 procent.

Bland de yngre i nian var siffrorna för killar tio procent och tjejer elva procent som prövat knark.

– Nu är det inte bara elände i undersökningen säger Marianne Laurin-Jakobsson. När vi frågade barn i tioårsåldern hur de mår svarade 97 procent av alla killar och tjejer att de mådde jättebra.

– Höga positiva siffror fick vi också på samma fråga bland gymnasieeleverna.

Där svarade 90 procent av pojkarna att de mådde bra och 84 procent av flickorna.

I går hade elevhälsan en utvärdering av undersökningen och ett 70-tal lärare och annan skolpersonal hade samlats på Vallaskolan för att diskutera och analysera resultatet.

– Vi ska bland annat prata om samarbetet med polisen, socialtjänsten och föräldrarna för att göra alkoholfrågan aktuell.

– Särskilt nu innan examen måste det tas i med hårdhandskar för att bland annat stoppa langningen, säger Laurin-Jakobsson.

Hon säger också att examen inte får bli en fyllefest utan den ska vara ett ljust minne genom livet.

Mer läsning

Annons