Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många trotsar besöksförbudet

Överträdelser av besöksförbud ökar i länet. Fler än fyra gånger så många anmälningar kom in 2008 jämfört med 2003.

Annons

I fjol kom det in 218 anmälningar om misstanke att någon trotsat besöksförbud. Under 2003 rapporterades endast 48 fall. Det innebär en ökning med 170 anmälda överträdelser på fem år. Enligt Gunilla Mälberg, vid polisen i Östersund som jobbar med brott i nära relation, respekterar de allra flesta ett besöksförbud, men det finns samtidigt en grupp som aldrig ger sig.

– Vissa verkar inte bry sig om besöksförbud och vad vi ska göra med dem är ett stort problem.

När antalet besöksförbud ökar finns det också fler som kan överträda dem. Förbuden har ökat något i länet de senaste fem åren, men inte lika drastiskt som överträdelserna.

Gunilla Mälberg tror att det också finns ett samband mellan ökningen av anmälda överträdelser och att hot och våld mot kvinnor ökar.

– Allt hänger ihop. Vi berättar alltid för kvinnor som känner sig hotade att det finns möjligheter att ansöka om besöksförbud och skyddslarm. Allt fler har blivit medvetna om den möjligheten.

Den som bryter mot ett besöksförbud begår ett brott och straffet kan bli böter eller fängelse i högst ett år. Vid upprepade polisanmälda överträdelser kan personen anhållas av åklagaren. Om det fortsätter kan den som känner sig hotad i stället ansöka om skyddad identitet eller utvidgat besöksförbud.

– Det förbudet handlar om att personen inte får uppehålla sig på den eller de platser som anges i beslutet, säger Gunilla Mälberg.

Lagen om besöksförbud infördes 1988 för att ge skydd till människor som blir trakasserade och hotade. Det är främst kvinnor som misshandlats eller hotats av närstående män som har skyddet. Det är åklagaren som beslutar om besöksförbud ska beviljas. Det krävs ingen polisanmälan, utan det kan räcka med att en person känner sig hotad.

– Ibland kan det vara någon som känner sig orolig efter en polisanmälan och tycker att det känns skönt, säger Gunilla Mälberg.

Ett besöksförbud innebär att det är förbjudet att kontakta den person som ska skyddas. Det gäller kontakter via telefon, brev, e-post och liknande.

– Det är bra för det kan skaka om personen som förbudet gäller och det skapar också trygghet, säger Gunilla Mälberg.

Besöksförbud brukar beviljas från tre månader och upp till ett år. Därefter måste det omprövas.

– Vi har en person hos polisen som ringer runt och frågar om de vill förlänga besöksförbudet, men ofta kan det räcka med skydd under kortare tid, säger Gunilla Mälberg.

Mer läsning

Annons