Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många svenskar är rädda när åskan går

När det mullrar och blir svart på himlen är det många som kryper in under köksbordet. En ny undersökning visar att 60 procent av svenskarna är rädda för åska.

Annons

– Jag är själv rädd, säger åskexperten Vernon Cooray.

Varannan svensk väljer att stanna inomhus när åskan går. Rädsla för att elapparater ska gå sönder eller oro för hälsan är de främsta orosmomenten. Många känner också ett obehag när himlen blir svart och det börjar mullra hotfullt. Det visar en undersökning som gjorts av företaget APC, som tillverkar strömskyddsprodukter. Rädslan är inte obefogad. Nyligen omkom en man i Värmland sedan han träffats av blixten.

– Det är normalt att vara rädd, även jag som jobbar med det här dagligen är rädd. Blixten är farlig och det gäller att vidta försiktighetsåtgärder, till exempel att inte stå under träd eller vistas utomhus när det åskar, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

I studien deltog 1 100 svenskar. Störst är rädslan bland äldre, kvinnor och husägare. Undersökningen visar också att det finns stora regionala skillnader. Mest åskrädda är Blekingeborna, med nästan 88 procent. Minst oroliga är invånarna i Södermanlands och Västmanlands län, där färre än hälften uppger att de är rädda.

Inte ens bilen är ett 100-procentigt säkert alternativ under ett åskoväder, enligt Vernon Cooray.

– Bilen är inte en perfekt bur. Om blixten slår ned i vindrutan kan den explodera. Dessutom finns det mycket elektriska kablar inne i bilen, säger han.

Allra säkrast är det att stanna inomhus.

– Risken att du som person ska bli träffad av blixten är generellt sett väldigt liten, säger Cooray.

Mer läsning

Annons