Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många söker tillstånd för utplantering av fisk

På länsstyrelsen regnar det in ansökningar om utplantering av fisk. För att hålla drömmen om storfångsten vid liv gäller det att vårda fiskebestånden i insjöarna.

Annons

– De ansökningar vi får berör ofta platser där det satts ut fisk i flera år tidigare, säger Kent Johansson som handlägger ansökningarna på länsstyrelsen.

– Öring och röding är vanligast tillsammans med lite regnbågsforell. Ansökningar om gädda och sik har upphört men harr sätts det också ut lite av emellanåt, enligt Kent Johansson.

Han bedömer att omkring 150 ansökningar om utplantering hanteras i år och länsstyrelsen godkänner i stort sett allt.

– Fiskarna sätts ut för turisternas skull och hur mycket som sätts ut beror på hur stor sjön är

Inför beslutet kontrollerar länsstyrelsen uppgifter från Fiskhälsan som undersöker förekomsten av eventuella sjukdomar på fiskodlingarna. Ansökningsförfarandet är också ett led i att förhindra spridning av oönskade arter.

– Tillståndet gäller i sex månader och de som har dammar ute på sina gårdar ska också ansöka innan de kan sätta ut fisk.

Det har visat sig att odlad fisk som sätts ut i naturen klarar sig sämre än sina vilda kamrater. Under våren 2007 startade Fiskeriverket ett forskningsprojekt i Kälarne för att ta reda på varför. Målet är att sättfisk ska bli så lik den vilda fisken som möjligt.

I arbetet med att öka allmänhetens fiskemöjligheter och stärka fisketurismen har Fiskeriverket nyligen beslutat att ta nya tag.

– Fiskeriverkets utredningar under senare år visar på fritidsfiskets stora betydelse för allmänheten och på den stora potential som finns.

– För att få en kraftfull utveckling av fisketurismen är det viktigt att vi, tillsammans med andra myndigheter, stöttar näringen, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

De undersökningar som gjorts på Fiskeriverkets initiativ visar att omkring en miljon svenskar i åldern 16-74 år fiskar varje år.

Målsättningen för skydd och utveckling av särskilt viktiga fiskarter och områden ska höjas.

Beslut om omfattning och prioriteringar tas under hösten.

Mer läsning

Annons