Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skadade i krockkorsningar öppnar för rondeller

/
  • Enbart i den här korsningen där Vallaleden–Önevägen–Fröjavägen möts har 27 personer skadats i bilkrockar de senaste åren. Bilden togs den 18 mars i år då det small återigen.

En förstudie har gjorts över olyckskorsningarna längs Vallaleden på Frösön. Att bygga om till planskilda korsningar blir för dyrt, i stället lutar det åt rondeller.

Annons

De polisrapporterade olyckorna med personskador är tre gånger så stort som förväntat i korsningarna under en femårsperiod. Det har Vägverket kommit fram till i förstudien.

Målet är nu att minska trafikolyckorna och för att nå dit handlar det om åtgärder som sänker hastigheten, tydliggör väjningsreglerna eller ändra på korsningarnas utformning.

Det handlar om den ökända korsningen Vallaleden– Önevägen–Fröjavägen och den olycksdrabbade korsningen Vallaleden–Vallsundsbron.

Som realistiska alternativ för att förbättra säkerheten lutar det åt att korsningarna byggs om till rondeller. I båda korsningarna har även alternativ med trafikljus studerats.

Om man beslutar att gå vidare med något av förslagen kommer dessa att studeras mer i detalj framöver.

Däremot bedöms en ombyggnad till planskilda korsningar kosta så mycket pengar att det inte är ekonomiskt försvarbart.

En närmare titt på olyckorna visar att nästan alla olyckor i korsningen mot Vallsundsbron är vänstersvängande fordon som ska mot Vallsundsbron. De kolliderar med fordon som ska rakt fram i korsningen.

Totalt har olyckorna där orsakat 22 lindrigt skadade och två svårt skadade under femårsperioden 2004–2008.

I korsningen vid Vallaleden–Önevägen–Fröjavägen är de klart dominerade olyckorna mellan fordon som ska korsa Vallaleden och fordon som åker längs med denna. Där har 26 personer skadats lindrigt och en skadats svårt under samma femårsperiod. Hur många krockar med enbart plåtskador som förekommit är oklart.

Mer läsning

Annons